Acord per regularitzar més de 300.000 interins de totes les administracions

Govern espanyol i sindicats pacten un pla contra la temporalitat pública que inclou la convocatòria de places estructurals que fa més de tres anys que estan ocupades per treballadors interins

Actualitzat

El govern espanyol i els sindicats han tancat un acord per regularitzar la situació de més de 300.000 treballadors interins de les administracions públiques. El 31 de desembre de 2024 és la "data límit improrrogable" perquè les més de 300.000 places estructurals ocupades per personal temporal passin a ser fixes.

Després de setmanes de negociacions, s'ha arribat a un acord per reduir la temporalitat al sector que inclou la convocatòria de places estructurals ocupades per interins des de fa més de tres anys.

Executiu i sindicats també han pactat una indemnització de 20 dies per any treballat, amb un màxim de 12 mensualitats, per als que no superin les oposicions. A banda de la indemnització, les persones que no superin el procés selectiu es podran integrar en borses laborals d'interins específiques o bé en borses ja existents.

El pla recull que els mecanismes de mobilitat o de promoció interna previs de cobertura de plaça seran compatibles i discorreran en paral·lel als processos d'estabilització.

El ministre d'Administracions Públiques, Miquel Iceta, signa l'acord davant dels líders sindicals
El ministre d'Administracions Públiques, Miquel Iceta, signa l'acord davant dels líders sindicals (EFE/Fernando Villar)


Canvis en les condicions de contractació temporal

D'altra banda, es planteja reformar l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic per establir noves condicions amb les quals contractar treballadors interins. La intenció és que es pugui cobrir amb un interí les places vacants, quan no sigui possible fer-ho amb un funcionari de carrera, només per una durada màxima de tres anys.

També es podran contractar interins per substituir de manera transitòria els titulars pel temps estrictament necessari, per a l'execució de programes temporals, per un màxim de quatre anys, o per excés o acumulació de tasques amb un termini màxim de nou mesos en un període d'un any i mig.

L'administració considerarà acabada la relació temporal de l'interí, sense dret a indemnització, "quan desaparegui la causa del nomenament o arribat al termini previst". També quan es produeixi la incorporació del personal funcionari de carrera a la plaça per la qual se'l va nomenar o bé per "raons organitzatives degudament justificades i motivades" que impliquin "la supressió o amortització de la plaça".

 

Uns 90.000 interins a Catalunya

Es calcula que a Espanya hi ha 800.000 interins, uns 90.000 dels quals a Catalunya. Amb l'estabilització de més de 300.000 treballadors, l'objectiu és situar la taxa de temporalitat per sota del 8%.

L'acord va en la línia del que ha reclamat la justícia de la Unió Europea i també d'una sentència que va emetre el Suprem la setmana passada.

 

 

ARXIVAT A:
Precarietat laboral
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut