Una dona davant d'un ordinador
Els autònoms tindran accés a la prestació d'atur

Acord per als autònoms: pagaran 60 euros més a l'any a canvi de més prestacions

Tindran dret a cobrar pel cessament de l'activitat, l'equivalent a l'atur

RedaccióActualitzat

Els autònoms pagaran, de mitjana, seixanta euros anuals més, però a canvi tindran diverses millores en les prestacions. És una quantitat que està lluny de l'augment de 260 euros que havia proposat en un primer moment el govern espanyol.

L'acord entre el govern espanyol i les organitzacions d'autònoms, escenificat aquest dimecres, introdueix algunes reivindicacions històriques d'aquest col·lectiu. La més emblemàtica és el dret a cobrar pel cessament de l'activitat, l'equivalent a l'atur. Actualment es concedeixen molt poques prestacions d'aquest tipus i més de la meitat es deneguen. El ministeri es compromet a flexibilitzar les condicions i que el cobrament duri 24 mesos, el doble que ara.

També cotitzaran per contingències professionals, incapacitat temporal i formació. A canvi, cobraran des del primer dia en cas d'accident o malaltia professional. També tindran accés a la formació contínua i al reciclatge professional i deixaran de cotitzar el segon mes de baixa per malaltia o incapacitat temporal i fins al moment que rebin l'alta.

Amb això, els autònoms passen a tenir un alt nivell de protecció social, segons Lorenzo Amor, president de l'organització d'autònoms ATA:

"En termes nominals, Espanya passa a ser el país de la Unió Europea, junt amb Luxemburg, amb més protecció social dels seus autònoms. I pràcticament, com ja dictaminava el pacte de Toledo fa anys, s'equipara l'acció protectora entre el règim dels autònoms i el règim general."


Acord provisional

Les noves condicions per als autònoms entraran en vigor l'1 de gener, però aquest acord no és definitiu. La ministra de Treball, Magdalena Valerio, espera que l'any vinent es faci una reforma en profunditat amb què els autònoms cotitzaran en funció dels seus ingressos.

La ministra també ha alertat contra la picaresca:

"El que no volem és que sigui un incentiu al frau. Que això vagi bé a les persones que realment siguin autònomes, però que no sigui utilitzat."

És a dir, que es perseguirà els empresaris que contractin falsos autònoms. Això serà considerat una infracció greu i suposarà multes d'entre 3.000 i 10.000 euros per cada treballador en aquesta situació.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaAtur
Anar al contingut