Acord per a l'ERO de CaixaBank: s'acomiadaran 6.452 treballadors

Al final hi haurà 1.800 afectats menys dels plantejats d'entrada i uns 700 treballadors es recol·locaran en altres empreses del grup

Actualitzat

La direcció i la plantilla de CaixaBank acaben de tancar l'acord per acomiadar 6.452 treballadors, 608 dels quals a Catalunya. Es tracta de l'ERO més gran de la història de la banca espanyola, que afectarà el 12,6% de la plantilla.

Després de tres dies de negociacions a contrarellotge, al final hi haurà 1.800 afectats menys dels plantejats d'entrada, tot i que hi haurà 570 recol·locacions directes en altres empreses del grup i 138 vacants en filials que s'oferiran a tota la plantilla. En un primer moment, a mitjans d'abril, l'ERO estava previst per a 8.291 treballadors.

La majoria dels acomiadaments, 5.419, es concentraran a la xarxa d'oficines, les direccions territorials i els serveis centrals distribuïts. La resta corresponen a serveis centrals (862 sortides) i altres departaments. A Catalunya, el gruix dels treballadors afectats són a les comarques de Barcelona (528); a les de Girona, la retallada és de 55 empleats; a les de Lleida, de 15, i, a les de Tarragona, de 10.

Aquest ERO arriba després de la fusió amb Bankia i, durant els últims dies de negociacions, l'entitat ha viscut les primeres vagues generals de la seva història, amb un seguiment del 90% segons els sindicats. En l'acord final, els sindicats també han aconseguit la seva reivindicació principal, que era que no hi hagués sortides forçoses. El pacte aposta per la voluntarietat i no contempla clàusula de tancament, és a dir, l'empresa no podrà forçar el nombre total de sortides si no hi ha prou voluntaris.

L'edifici corporatiu de CaixaBank a Barcelona
L'edifici corporatiu de CaixaBank a Barcelona (Europa Press)


Pacte en els dos últims esculls

Els sindicats i la direcció han aconseguit desbloquejar els dos últims esculls que els separaven. D'una banda, la mobilitat geogràfica dels treballadors, que quedarà limitada per motius organitzatius a 40 quilòmetres, tot i que el banc oferirà compensacions econòmiques als afectats. Fins ara, el límit era de 25 quilòmetres. La direcció també ha plantejat la possibilitat de limitar la mobilitat geogràfica a un màxim de 75 quilòmetres, quan sigui necessària per al pla de reestructuració de l'entitat i com una mesura per mantenir l'ocupació.

L'altre gran obstacle han estat les aportacions als plans de pensions dels treballadors, que creixeran un 2%. Pel que fa als treballadors que es puguin incorporar en el futur, passaran a tenir una aportació en el pla de pensions de l'empresa del 7,5% del salari pensionable de manera progressiva, partint d'un 6%.

Malgrat la voluntarietat, la proposta aprovada contempla contingents màxims de sortides. Es limiten les sortides de la franja d'edat entre 52 i 53 anys, fins a 750 treballadors; i de 54 i 55 anys, fins a 1.750 empleats.

Protesta contra l'ERO a CaixaBank, el 14 de maig a València
Protesta contra l'ERO a CaixaBank, el 14 de maig a València (Europa Press/Rober Solsona)


Plantilla dividida en quatre grups

La proposta aprovada estableix compensacions per a les persones que deixin l'entitat. L'acord laboral divideix la plantilla en quatre col·lectius: el personal de 63 o més anys; els treballadors d'entre 54 i 63 anys (l'anomenat grup A); els empleats de 52 i 53 anys (grup B) i altres treballadors de menys edat (grup C).

El personal de 63 o més anys és un col·lectiu realment reduït, perquè ha anat sortint de l'entitat en anteriors EROS pactats amb els sindicats. Els que surtin de la plantilla percebran la indemnització mínima legal: 20 dies per any treballat amb un topall de 12 mensualitats.

Els treballadors d'entre 54 i 63 anys que tinguin una antiguitat d'almenys sis anys rebran una indemnització equivalent al 57% del seu salari fix fins als 63 anys. A més, també percebran el pagament del conveni especial amb la Seguretat Social fins a aquesta edat i una prima d'adhesió a l'ERO que oscil·la entre 18.000 i 28.000 euros bruts, segons la seva antiguitat.

Respecte als empleats de 52 i 53 anys amb sis anys d'antiguitat que decideixin acollir-se a l'ERO, cobraran un 57% del seu salari fix multiplicat per 7 anualitats. Tot això, fraccionat en mensualitats fins als 63 anys. També rebran el corresponent pagament del conveni de la Seguretat Social fins als 63 anys i una prima única de 38.000 euros. No obstant això, la prestació per desocupació es descomptarà de la indemnització total a aquests dos col·lectius.

Pel que fa al personal de menys de 52 anys disposat a abandonar l'entitat, percebrà 40 dies per any treballat amb un límit de 36 mensualitats. També rebran una prima d'entre 13.000 i 23.000 euros en funció de la seva antiguitat.

Aquest és el tercer ERO que fa CaixaBank des de l'esclat de la crisi financera l'any 2008. El primer, l'any 2013, va acabar afectant un total de 2.600 treballadors, vora 400 empleats menys respecte als plantejaments inicials de l'entitat. El segon va ser el 2019 i va comportar la sortida de més de 2.000 empleats, una xifra inferior al nombre de treballadors que finalment es van adherir voluntàriament a l'ERO.

La seu corporativa de CaixaBank a Madrid (Europa Press/Máximo García de la Paz)

 

 

 

ARXIVAT A:
Banca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut