Pare amb el seu nadó als braços
Pare amb el seu nadó als braços

Acord per al permís de paternitat: 8 setmanes el 2019, 12 el 2020 i 16 el 2021

PSOE i Podem acorden equiparar els permisos de paternitat i maternitat, pendents de l'aprovació dels pressupostos

Actualitzat

El govern espanyol i Podem han acordat un calendari per aconseguir igualar els permisos de maternitat i paternitat, una equiparació "en termes d'igualtat, intransferibilitat i remuneració al 100%", tal com es pot llegir a l'acord dels pressupostos generals de l'Estat signat aquest dijous pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el líder de Podem, Pablo Iglesias.

El calendari acordat estableix una ampliació del permís de paternitat a 8 setmanes el 2019, 12 setmanes el 2020 i 16 setmanes el 2021, l'any en què estaria totalment equiparat amb el de maternitat. Actualment, el permís de paternitat és de 5 setmanes.

L'equiparació comportarà un cost econòmic de 300 milions d'euros l'any 2019 i s'haurà d'adequar la seva implantació "a la suficiència financera necessària", tal com diuen a l'acord. Així mateix, "s'incorporarà als corresponents convenis col·lectius" i es farà en "diàleg amb les comunitats autònomes i les entitats locals". A més, han acordat una mesa de diàleg social perquè el sector privat estableixi una estratègia que complementi el calendari.

PSOE i Podem han pactat, en aquest mateix document, altres millores socials com l'augment del salari mínim i de les pensions, mesures en vivenda, així com modificacions impositives amb increments per a grans rendes i grans corporacions, entre d'altres.

Tanmateix, aquestes mesures queden subjectes a l'aprovació dels pressupostos si el govern espanyol i Podem aconsegueixen els suports necessaris.

L'acord, diuen, s'emmarca en la consecució d'una igualtat real que "permeti superar l'atur femení i la bretxa salarial que afecta negativament les dones". No diuen res, però, d'un canvi en el permís de maternitat. Precisament, el passat mes de setembre, l'Associació Espanyola de Pediatria d'Atenció Primària va demanar la seva prolongació. Proposen l'ampliació de 4 a 6 mesos, el temps ideal de lactància materna d'un nadó segons l'OMS.

ARXIVAT A:
Pressupostos Generals de l'Estat
Anar al contingut