Acord multimilionari de Bayer que tanca els litigis per un herbicida que causa càncer
Aquest herbicida li està costant molt car a Bayer (Reuters/Regis Duvignau)

Acord multimilionari per compensar les víctimes de l'herbicida cancerigen de Monsanto

La multinacional alemanya pagarà 10.715 milions d'euros per resoldre gran part dels més de 125.000 litigis de l'herbicida RoundUp, que era propietat de Monsanto

RedaccióActualitzat

Bayer arriba a un acord multimilionari per tancar la majoria dels litigis pels efectes cancerígens d'un herbicida. Un acord extrajudicial. El gegant alemany pagarà 10.715 milions d'euros en indemnitzacions per tancar tres quartes parts dels més de 125.000 litigis que tenia oberts.

La multinacional alemanya va heretar els litigis quan va adquirir el 2018 la multinacional nord-americana Monsanto, fabricant de l'herbicida RoundUp.

Fa justament un any, un jurat popular de Califòrnia va donar la raó a una parella d'avis de San Francisco, que van dir que havien tingut càncer després d'utilitzar RoundUp durant més de 30 anys.

El cost dels acords extrajudicials haurà encarit prop d'un 20% l'adquisició de Monsanto, que fa dos anys es va quantificar en uns 56.000 milions d'euros. Des de llavors, les accions de Bayer s'han enfonsat fins al 29,3%. La seva capitalització a la borsa aquest dimecres era d'uns 64.000 milions d'euros, per tant, una xifra que se situa per sota del cost d'adquisició de Monsanto.

Acord multimilionari de Bayer que tanca els litigis per un herbicida que causa càncer
El logo de Bayer a l'edifici històric de la multinacional alemanya a Leverkusen (Reuters/Wolfgang Rattay)


La companyia alemanya espera pagar més de 8.000 milions d'euros als demandants. Un miler de milions més el reserva per un altre possible acord que pugui tancar la resta de les demandes. Els afectats cobraran de mitjana uns 100.000 dòlars cadascun, enfront de les sancions multimilionàries que venia imposant la justícia dels Estats Units en els pocs casos que havien arribat a judici.

 

Bayer subratlla que no admet "culpabilitat o delicte"

Acord multimilionari de Bayer que tanca els litigis per un herbicida que causa càncer
RoundUp el fabricava Monsanto, adquirida després per Bayer (Reuters/Mike Blake)


L'entesa sobre les indemnitzacions per l'afer RoundUp ha estat aprovada pel consell d'administració i el consell de supervisió de Bayer, i ara ha de rebre el vistiplau de la justícia nord-americana. En tot cas, l'empresa alemanya remarca que l'acord no inclou "cap admissió de culpabilitat o delicte."

El conseller delegat de la multinacional, Werner Baumann, ha explicat que calia arribar a un desenllaç com aquest:

"Abans que res, l'acord de RoundUp és l'acció correcta en el moment oportú perquè Bayer tanqui un llarg període d'incertesa. Soluciona gran part dels casos oberts i posa en marxa un mecanisme clar per gestionar riscos de futurs litigis"

 

Segons Baumann, es tracta d'un pacte "raonable" pel que fa al vessant financer pels perills que suposava per la reputació de l'empresa i també pels seus comptes per litigis que s'estenguin durant molts anys.

Bayer també ha enllestit els litigis per dany de cultius per l'ús de l'herbicida Dicamba per un valor de 355 milions d'euros. I ha tancat igualment els contenciosos amb Monsanto per la contaminació d'aigües per la utilització de bifènils policlorats (PCB), que la multinacional va fabricar entre el 1935 i el 1977. En total, més de 700 milions d'euros.

 

 

ARXIVAT A:
EcologiaSalutCàncerMedi ambient
Anar al contingut