Brussel·les

Acord imminent amb la troica després que Grècia hauria cedit amb l'IVA i les pensions

Tsipras diu que ara "la pilota és sobre la teulada dels líders europeus"

RedaccióActualitzat

Després de tot un dia de reunions a Brussel·les, l'acord amb Grècia sembla més a tocar que mai. Atenes podria acabar assumint els deutes més immediats que té i mantenir els pagaments interns amb el nou paquet d'ajudes de 7.000 milions d'euros.

Els grecs sembla que haurien accedit a fer algunes cessions amb l'IVA i les pensions i també amb el gest simbòlic de retallar el pressupost de defensa. Això podria portar problemes al primer ministre grec, Alexis Tsipras, ja que podria generar malestar entre els altres membres de la coalició de Syriza i entre els ciutadans grecs. I és que, per a molts, és travessar les línies vermelles. Tot i això, si ens remuntem 5 mesos enrere, la troica exigia al govern grec molt més que no pas ara.

Tot i que s'auguren dures hores de negociacions els pròxims dies, les parts esperen assolir un acord dimecres a la nit i fer-lo oficial aquest mateix dijous. En marcava els terminis el president del Consell Europeu, Donald Tusk.

Tsipras diu que ara "la pilota és sobre la teulada dels líders europeus"

El mateix Tsipras ha dit que ara "la pilota és sobre la teulada dels líders europeus". El primer ministre grec assegura que no es conforma amb una solució parcial, en les negociacions que manté amb els seus credirors, sinó que busca una "solució completa i viable, juntament amb un paquet de creixement".

El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, s'ha mostrat prudent, però ha dit que l'acord és molt més a prop que mai. 

l el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha afirmat que "s'ha avançat" i que Atenes "ha fet marxa enrere" en alguns dels seus posicionaments, un fet "molt positiu".

"Grècia sap que té la solidaritat europea, però, s'ha de combinar amb la responsabilitat i complir els acords i els compromisos (...).  A la vida, quan un vol que l'ajudin, ha d'actuar amb responsabilitat", hi ha afegit el dirigent espanyol, que ha reiterat que la posició espanyola "serà constructiva".

La cancellera alemanya, Angela Merkel, ha assegurat que la qüestió de l'alleujament del deute grec "no és la més urgent" ara mateix, ja que el país no ha de tornar els crèdits a l'eurozona fins d'aquí a "molts anys".

En començar la jornada, la primera impressió, després de revisar les propostes d'Atenes, ha estat d'un cert alleujament. "Les propostes gregues són un pas benvingut, però es necessita més col·laboració amb les institucions", ha dit el vicepresident de la Comissió Europea (CE) per a l'Euro i el Diàleg Social, Vladis Dombrovskis.

La falta de temps per analitzar en profunditat el document que Alexis Tsipras ha fet arribar aquesta matinada de dilluns a Brussel·les ha estat la causa de la falta d'acord i ha fet que la reunió de Grècia amb els altres divuit països que formen part de l'eurozona hagi durant poc més de dues hores.

Donald Tusk ha elogiat la proposta grega, la "primera real en moltes setmanes". Ara caldrà fer-ne una "avaluació i continuar treballant". Tusk ha demanat "responsabilitat" en les negociacions sobre el rescat grec, per evitar el que seria el pitjor escenari: la sortida accidental de Grècia de l'euro de manera "incontrolable i caòtica", que ha anomenat "Graccident".

El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, també s'ha mostrat optimista i ha assegurat que les noves propostes gregues "obren la porta a arribar a un acord aquesta setmana".

​Paral·lelament, el Banc Central Europeu (BCE) ha tornat a aprovar una ampliació dels crèdits d'emergència per als bancs grecs, una mesura que ha d'ajudar a pal·liar la fuga de capitals que estan tenint aquestes entitats els últims dies. Divendres passat el BCE ja va aprovar donar més liquiditat als bancs grecs.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut