Oxford assaja la combinació d'AstraZeneca i Pfizer, que donaria una protecció potent
L'estudi ha analitzat el resultat de combinar la vacuna d'AstraZeneca amb la de Pfizer (Reuters/Athit Perawongmetha)

Acord entre UE i AstraZeneca per lliurar les dosis pendents i abandonar la via judicial

AstraZeneca lliurarà 135 milions de dosis abans de finals d'any i 65 milions, el 2022

Joan RaventósActualitzat

La Unió Europea i AstraZeneca posen punt final al litigi per l'entrega de les dosis compromeses de la vacuna contra la Covid-19. Brussel·les havia portat la farmacèutica britanicosueca als tribunals per incomplir el calendari de lliurament de dosis i deixar de subministrar-ne fins a 200 milions que ja s'havien comprat.

Aquest divendres, la Comissió Europea ha anunciat que en virtut de l'acord per entregar aquestes dosis pendents, també s'abandona la via judicial, que amenaçava la farmacèutica de pagar una indemnització multimilionària. AstraZeneca es compromet a entregar els 200 milions de dosis que falten des d'ara i fins a l'hivern del 2022.

La logística acordada preveu que es lliurin 135 milions de dosis aquest any, repartides en dues remeses: 60 milions a finals del tercer trimestre i 75 milions al final del quart.

Els 65 milions de dosis restants arribarien a finals de març del 2022. D'aquesta manera, la Unió Europea haurà rebut els 300 milions de dosis que va emparaular amb AstraZeneca, 100 milions dels quals ja s'han administrat.

Per fer bo el calendari, Brussel·les i AstraZeneca han introduït una clàusula de pressió que obligarà la farmacèutica a reemborsar una part de l'import pagat per la vacuna si es produeixen retards injustificats. En concret, es retornarà el 10% de l'import si el retard és d'un mes; el 25% si és de dos mesos i el 40% per tres mesos o més de retard.

La notícia arriba pocs dies després que el bloc comunitari hagi arribat a l'objectiu de vacunar amb la pauta completa el 70% de la seva població aquest estiu. I arriba també en un moment clau per aconseguir plantar cara a la propagació de la variant delta, contra la qual totes les vacunes autoritzades per l'Agència Europea de Medicaments mostren uns alts graus d'efectivitat, sobretot a l'hora d'evitar complicacions de salut.

ARXIVAT A:
VacunesCovid-19Coronavirus Unió Europea
Anar al contingut