Putin vs. Zelenski: el pseudohistoriador que ha envaït un país governat per un actor
Volodímir Zelenski i Vladímir Putin, amb Angela Merkel i Emmanuel Macron, en una cimera a París el 2019 (Reuters/Charles Platiau)
París

Acord entre Putin i Zelenski: alto el foc "total" a Ucraïna i intercanvi de presoners

En una cimera a París amb Macron i Merkel d'avaladors, els presidents rus i ucraïnès s'han compromès a fer una altra reunió el març

RedaccióActualitzat

Compte enrere per aconseguir la pau a la regió del Donbass, a l'est d'Ucraïna, en guerra des del 2014 i amb un balanç de 13.000 morts. La cimera a París entre els presidents rús, Vladímir Putin, i ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha acabat aquesta mitjanit amb un calendari concret per intentar resoldre el conflicte que enfronta els dos països. Al carrer, desenes de manifestants han seguit la compareixença informativa en directe dels dos presidents, amb Emmanuel Macron i Angela Merkel com a avaladors de la trobada.

El resultat de la reunió: alto el foc "total" abans d'acabar l'any, intercanvi de presoners i nova cimera convocada per al mes de març per revisar l'aplicació del pla.

En aquest espai de quatre mesos, els dos mandataris s'han mostrat disposats a posar en marxa les condicions de seguretat i polítiques perquè pugui haver eleccions locals en el Donbass.

Putin i Zelenski ho han acordat en aquesta trobada al Palau de l'Elisi, després que diumenge passat milers d'ucraïnesos es manifestessin a Kíev contra qualsevol entesa amb el president rus.

 

Macron entre Zelenski i Putin, que han mantingut les distàncies (Reuters/Sputnik Photo Agency) 

El president ucraïnès es referia així a l'intercanvi de presos:

"Els països haurien de contribuir a l'alliberament de tots els detinguts abans del 31 de desembre del 2019 basant-se en el principi de 'tots per tots'. S'ha decidit revisar totes les llistes i facilitar l'accés total i incondicional de representants de la Creu Roja a tots els detinguts."

 

El president ucraïnès es reunirà novament amb el seu homòleg rus d'aquí quatre mesos (Reuters/Charles Platiau)
 

Putin ha acceptat intercanviar els presoners (Reuters/POOL New) 

Putin era optimista sobre els compromisos adquirits:

"Certament, és un pas important cap a la millora de la situació a l'est d'Ucraïna i per rebaixar les tensions."


En relació als comicis a la regió del Donbass, els dos presidents no han trobat, en canvi, un punt d'entesa sobre el control de la frontera dels dos països. Kíev vol tenir aquest control abans de les eleccions i Moscou després, tal com estableix l'acord de Minsk.

Macron i Merkel van gestionar aquesta trobada per intentar rellançar el procés de pau a Ucraïna i avançar en el compliment dels acords de pau de Minsk, després de tres anys de paràlisi.

 

Primera reunió entre Putin i Zelenski

Aquesta ha estat la primera trobada cara a cara entre Putin i Zelenski. La cimera la van gestar Macron i Merkel en l'últim G7 que hi va haver a Biarritz. El conflicte entre Rússia i Ucraïna ja ha causat, segons algunes organitzacions humanitàries, 13.000 morts.

El canvi de govern a Ucraïna va permetre fer alguns passos en la solució del conflicte, com l'intercanvi d'alguns presoners i la retirada de tropes de la frontera.

La primera cimera entre els mandataris dels quatre països es va fer a Normandia el juny del 2014, coincidint amb els actes de commemoració del 70è aniversari del desembarcament en aquesta antiga regió francesa durant la II Guerra Mundial. Aquella reunió entre Vladímir Putin i el llavors president ucraïnès, Petró Poroixenko, arribava quan la sublevació armada es va convertir en guerra oberta.

L'octubre del 2016 hi va haver una altra trobada a Berlín. Va ser l'última. Des d'aquell moment han passat tres anys d'enfrontaments entre Moscou i Kíev, amb treves incomplertes entre l'exèrcit ucraïnès i les milícies separatistes prorrusses.

 

ARXIVAT A:
Volodímir ZelenskiUcraïnaVladímir PutinRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut