Brics dels tres tipus de llet de la cooperativa Campllong que es vendran als supermercats Lidl
La llet de la cooperativa Campllong es vendrà als supermercats Lidl (ACN/Ethan López)

Acord entre Lidl i Lletera Campllong per vendre llet a un preu just per als ramaders

Es posaran a la venda 150.000 litres al mes i es preveu ampliar l'oferta si el producte té èxit

RedaccióActualitzat

La cooperativa Lletera Campllong ha firmat un acord amb la cadena de supermercats Lidl per vendre llet de quilòmetre zero a un preu just per als ramaders. En concret, Lidl pagarà 40 cèntims per cada litre de llet, quan el cost de producció és del voltant de 37,4 cèntims, segons xifres del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

D'entrada, es posaran a la venda 150.000 litres de llet al mes, però Lidl ja ha avançat que preveu ampliar l'oferta si el producte té èxit. La llet prové de les 40 explotacions –que compten amb el certificat Welfair de benestar animal- que la cooperativa Campllong té repartides per Catalunya, sobretot a les comarques gironines, però també a les terres de Lleida, al Barcelonès i al Maresme.

La llet, sota la marca Lletera Campllong, arribarà finalment al públic a un preu de 85 cèntims i es trobarà als més de 100 supermercats que Lidl té a Catalunya. També incorporarà un segell que avisarà el consumidor que es tracta d'un producte de proximitat.

Un sector en situació d'emergència

A Catalunya cada cop hi ha menys explotacions lleteres. S'ha passat de més de 4.000 granges el 1992 a menys de 500 l'any 2021, és a dir, que el 90% han tancat. Ja fa temps que els ramaders alerten d'això i exigeixen un preu "digne" per al litre de llet. De fet, el conflicte ja fa mesos que dura i han estat moltes les protestes per denunciar que els productors es veuen obligats a vendre inclús per sota del preu de cost.

La Generalitat calcula que els ramaders perceben uns 33 cèntims per cada litre, mentre que produir-lo els en costa uns 38. La pujada del preu de la llum i del pinso ha agreujat la situació i ha fet que els productors tinguin dificultats per cobrir costos. 

La consellera Teresa Jordà ha celebrat l'acord d'aquest divendres, ja que -ha dit- "els ramaders estan en situació d'emergència". També ha recordat que al 2011 a Catalunya hi havia al voltant d'un miler d'explotacions i actualment n'hi ha només 490. "Estan al límit", ha afegit Jordà.

La consellera Teresa Jordà amb els responsables de la cooperativa Campllong i directius de Lidl
La consellera Teresa Jordà amb els responsables de la cooperativa Campllong i directius de Lidl (ACN/Ethan López)
ARXIVAT A:
Ramaderia
Anar al contingut