Monedes i bitllets d'euro
Monedes i bitllets d'euro
Madrid

Acord entre La Moncloa i la banca per pal·liar els efectes de la pujada de les hipoteques

El paquet, que ha aprovat al Consell de Ministres d'aquest dimarts, preveu ajudes per a més d'un milió de famílies amb una renda de fins a 29.000 euros anuals

Redacció / AgènciesActualitzat

El govern espanyol ha aprovat en el Consell de Ministres d'aquest dimarts un paquet de mesures per alleugerir la càrrega hipotecària a les llars vulnerables o en risc de vulnerabilitat. La mesura arriba després del principi d'acord entre l'executiu de Sánchez, les patronals bancàries i el Banc d'Espanya per minimitzar els efectes de la pujada de les hipoteques per a més d'un milió de famílies.

Amb tot, encara falta "tancar els últims detalls" de la negociació amb l'Associació Espanyola de Banca (AEB), la CECA (antiga Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvi) i la Unió Nacional de Cooperatives de Crèdit (UNACC), a més del Banc d'Espanya.

Les principals entitats bancàries asseguren que encara no han firmat res i que s'esperen a fer-ho un cop s'hagin resolt aquests serrells.

L'objectiu és que les mesures entrin en vigor l'1 de gener del 2023.

Es calcula que, actualment, a Espanya hi ha més de 3,7 milions d'hipoteques referenciades a l'índex euríbor. El govern espanyol busca ampliar el catàleg de mesures a què poden accedir les famílies perquè disposin de més opcions per reduir "de forma efectiva" la càrrega hipotecària.


S'actualitza el Codi de Bones Pràctiques del 2012

El paquet de mesures de La Moncloa preveu actuar en tres vies: una millora del tractament de les famílies vulnerables --a través de l'actualització del Codi de Bones Pràctiques aprovat el 2012--, un nou marc d'actuació temporal per a famílies en risc de vulnerabilitat i l'adopció de mesures per facilitar l'amortització anticipada dels crèdits i la conversió de les hipoteques a tipus fix.

Així, es reduiran encara més les despeses i comissions per facilitar el canvi de tipus variable a tipus fix. També s'eliminaran durant tot l'any 2023 les comissions per amortització anticipada i canvi d'hipoteca de tipus variable a fix.

 

Falta el vistiplau dels bancs

Tots dos Codis de Bones Pràctiques seran d'adhesió voluntària per part de les entitats financeres i de compliment obligat un cop subscrits.

Aquest dimecres al matí, en una trobada de banquers a Madrid, s'ha posat en evidència que aquest acord encara no està tancat. Ara bé, sembla que algunes de les entitats principals el veuen amb bons ulls.

El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha indicat que la seva entitat té la intenció d'ajudar els més vulnerables. La ministra, de fet, ha confirmat que CaixaBank estaria d'acord amb el paquet de mesures.

El conseller delegat de Santander, José Antonio Álvarez, ha afirmat que algunes de les mesures contemplades a l'acord impactaran sobre les provisions que realitza el sector. Serà, però, en funció de com es faci el refinançament en el moment de l'extensió.

En tot cas, ha afirmat que la intenció del banc és adherir-se a l'acord, si bé ha assenyalat que la voluntat del Santander és "treballar perquè el mercat hipotecari sigui sa i sòlid". "No signarem si veiem que el mercat hipotecari, en el futur, no és sa i sòlid", ha dit.

Per part seva, el conseller delegat de BBVA, Onur Genç, ha evitat comentar l'acord per ajudar hipotecats vulnerables o en risc de vulnerabilitat. "Estem treballant", s'ha limitat a assenyalar.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaHipoteques
Anar al contingut