Acord de mínims a la cimera del G20 per revitalitzar l'Organització Mundial del Comerç

Trump ha anunciat que després de la cimera es reunirà amb Xi Jinping, el president xinès, per parlar "sobretot de comerç"

Actualitzat

La cimera anual del G20 s'ha clausurat amb un acord de mínims que passa per revitalitzar l'Organització Mundial del Comerç, una qüestió que enfronta sobretot la Xina i els Estats Units. El document final també constata la preocupació dels líders mundials pel canvi climàtic, tret del president nord-americà.

 

 

Els 20 països més rics del món, que representen el 85% de l'economia global, s'han emplaçat a reformar l'Organització Mundial del Comerç, el regulador de les normes globals per les quals es regeixen les transaccions internacionals. Tanmateix, no hi ha detalls, a banda de la recurrent crida a aprofundir en la liberalització.

La cimera de Buenos Aires ha mostrat escenes encoratjadores, com el bon clima en la trobada entre Trump i la cancellera Merkel. El president dels Estats Units ha explicat que es reunirà amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping, en acabar la cimera. Es tracta, bàsicament, de parar la guerra comercial d'aranzels iniciada fa 8 mesos pels Estats Units contra Europa i, sobretot, la Xina, la segona economia del món.

"Em trobaré amb el president Xi, avui a la nit. Jo i un petit comitè. I ell també amb assessors. I parlarem d'una cosa que es diu comerç, i probablement d'altres coses, però sobretot de comerç. I és una trobada molt important."

 

 

En el segon dossier, el del canvi climàtic, Trump ja ha deixat clar que sortirà dels acords de París per restringir els combustibles fòssils. Tots els altres hi continuen.

Durant el tancament de la cimera, el príncep hereu saudita, Bin Salman, ha passat bastant desapercebut. Torna cap a Riad, via Algèria, amb més mostres de suport que tocs d'atenció per l'assassinat al consolat d'Istanbul del periodista dissident Khashoggi.

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Angela MerkelXina
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut