Ucraïnesos creuen la frontera amb Polònia (EFE/Biel Aliño)
Ucraïnesos creuen la frontera amb Polònia (EFE/Biel Aliño)

Acord de la UE per protegir els refugiats d'Ucraïna amb una norma de fa 20 anys

Els Vint-i-set recuperen una directiva aprovada fa 20 anys, que permetrà a les persones que fugen de la guerra viatjar amb llibertat dins la UE, buscar feina i tenir accés a assistència mèdica

Redacció/AgènciesActualitzat


Els països de la Unió Europea han arribat a un acord aquest dijous per donar una protecció temporal als refugiats que arriben des d'Ucraïna, més d'un milió segons dades de l'ACNUR d'aquest dijous.

La protecció dels refugiats es farà mitjançant una directiva aprovada l'any 2001, després de les guerres dels Balcans i la desintegració de Iugoslàvia, que ara s'aplicarà per primera vegada.

Amb aquesta protecció, podran viatjar amb llibertat dins la Unió Europea, instal·lar-se a qualsevol dels estats membres, buscar feina i tenir accés a assistència mèdica. S'activarà durant un any, prorrogable fins a un màxim de tres.

 


Tant la comissària europea d'Interior, Ylva Johansson, com el ministre de l'Interior francès, Gérald Darmarin, representant del país que ostenta la presidència semestral de la Unió, ho han qualificat d'"acord històric":


Amb aquest acord, es vol facilitar a les persones que arriben d'Ucraïna un permís de residència, accés la mercat laboral i l'habitatge i assistència mèdica i social, sigui quin sigui el país comunitari on es trobin.

Les esmenes introduïdes indiquen que, si no es pot garantir un retorn segur i a llarg termini del migrant, haurà de rebre un estatus que li permeti continuar a la Unió Europea, per exemple, el d'asil o protecció internacional.

"Per descomptat, Espanya donarà suport a l'activació de la directiva sobre protecció de caràcter temporal que donarà la possibilitat als ciutadans ucraïnesos que fugin d'aquesta situació de poder desplaçar-se lliurement pels països de la Unió i, fins i tot, arribar a residir-hi", ha indicat el secretari d'estat de Seguretat, Rafael Pérez Ruiz, abans de la reunió.

Pérez Ruiz ha explicat que a Espanya hi ha entre 100.000 i 120.000 ucraïnesos, que serviran de base per ajudar els seus compatriotes que fugen de la guerra.

Arribada de refugiats a l'estació de Przemsyl, a Polònia (EFE/Biel Aliño)
ARXIVAT A:
Unió EuropeaVladímir PutinRefugiatsUcraïnaVolodímir ZelenskiRússia
Anar al contingut