Encaixada de mans entre el conservador Sebastian Kurz, canceller en funcions, i el líder d'Els Verds, Werner Kogler (Reuters/Lisi Niesner)

Acord de govern a Àustria, entre els conservadors del Partit Popular i Els Verds

Sebastian Kurz repeteix com a canceller i canvia els ultranacionalistes de l'FPÖ pels ecologistes

Juli Rodés AlmerActualitzat

Acord de govern a Àustria. Tres mesos després de les eleccions, el conservador Partit Popular (ÖPV) ha pactat una coalició de govern amb Els Verds i ha deixat fora els ultranacionalistes de l'FPÖ amb qui havia governat en l'anterior legislatura.

Sebastian Kurz, el líder dels conservadors, continuarà, per tant, com a canceller, i fins i tot recuperaria poder, perquè el seu partit es quedaria les principals carteres "d'estat" del nou govern, com Interior, Exteriors o Defensa, que havien estat en mans de l'FPÖ

Els Verds, per la seva banda, tindrien els ministeris de Justícia, Afers socials i Sanitat, i també un "superministeri" de Medi Ambient i Infraestructures.

Kurz ha remarcat que les negociacions amb Els Verds, que han durat set setmanes, no han estat fàcils:

"M'alegra informar-los que hem arribat a un acord. He de ser sincer: aquestes negociacions no eren fàcils, perquè els dos partits som molt diferents en els nostres enfocaments. De totes maneres, penso que hem estat capaços de fer-ho amb un resultat excel·lent i de manera respectuosa."


Si la prioritat dels ecologistes era la lluita contra el canvi climàtic, la dels conservadors era la baixada d'impostos i, sobretot, limitar la immigració. Kurz ha assegurat que els dos partits han aconseguit "conciliar" les respectives promeses electorals.

"És possible baixar la càrrega impositiva i alhora fer ecològic el sistema fiscal. És possible protegir el clima i les fronteres."

 

Sebastian Kurz ha explicat que arribar a un acord no ha estat fàcil, però que cada partit ha mantingut les seves prioritats (Reuters/Lisi Niesner)

 

Per la seva banda, Werner Kogler, líder de la formació ecologista, probable nou vicecanceller, ha assegurat que han aconseguit negociar mesures d'acció contra la crisi climàtica més enllà del que havien previst.

"Sobre protecció climàtica, probablement hem arribat a un acord més enllà de les nostres expectatives inicials. Àustria ha d'estar al capdavant d'Europa en el tema de la protecció del clima."


Perquè l'acord es materialitzi només cal que Els Verds el ratifiquin aquest divendres i dissabte en el seu congrés federal. Llavors, el nou govern d'Àustria podria prendre possessió la setmana que ve.

 

Werner Kogler, líder d'Els Verds, assegura que podran aplicar mesures contra la crisi climàtica (Reuters/Leonhard Foeger)

 

El govern de coalició entre els conservadors del Partit Popular d'Àustria i els ultranacionalistes xenòfobs i euroescèptics de l'FPÖ, liderats per Norbert Hofer, va durar a penes un any i mig, i va acabar al maig amb una moció de censura i la convocatòria d'eleccions anticipades.

La ruptura va arribar arran d'un escàndol de corrupció de l'FPÖ, conegut como a Eivissa Gate, que va obligar a dimitir l'aleshores vicecanceller, Heinz-Christian Strache, després que es fessin públiques unes converses amb oligarques en què els prometia contractes públics a canvi d'ajudes amb diner negre per a la campanya electoral.

Amb tot, Kurz, que va sortir reforçat de la crisi de govern, ha reconegut alguna vegada que té més en comú amb l'FPÖ que amb Els Verds.

Anar al contingut