Acord de 130 països perquè les multinacionals paguin impostos allà on fan el negoci
El pilar principal està pensat especialment per a l'activitat digital (Reuters)

Acord de 130 països perquè les multinacionals paguin impostos allà on fan el negoci

Irlanda, Hongria, Estònia i Xipre són els únics estats de la Unió Europea que no han signat el pacte, acordat en el marc de l'OCDE

Actualitzat

Compromís gairebé mundial sobre la fiscalitat de les multinacionals. Un total de 130 països dels 139 que formen l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) han subscrit un acord "històric" que obre la porta a una nova fiscalitat de les grans empreses globals. D'aquesta manera, les multinacionals ho tindran més difícil per allotjar-se en paradisos fiscals i evitar pagar impostos.

Després de set anys treballant-hi, l'acord ha rebut un gran impuls amb la decisió del G7, que en l'última reunió va arribar a un acord per fixar un impost mínim d'almenys un 15% del benefici a les grans corporacions. L'acord es basa en dos grans "pilars" perquè les grans empreses tributin a tots els països on tenen activitat, encara que no hi tinguin la seu social.

El primer pilar, pensat especialment per a l'activitat digital, afecta totes les companyies amb una facturació mundial superior als 20.000 milions d'euros i amb una rendibilitat superior al 10%. Tots els països on aquestes empreses obtinguin ingressos superiors al milió d'euros (o 250.000, en petits estats) tindran dret a rebre una part dels impostos que hauran de pagar. Segons l'OCDE, amb aquest procediment es redistribuiran més de 100.000 milions anuals.

El segon pilar s'aplicarà a les empreses amb una facturació d'almenys 750 milions d'euros, a les quals s'aplicarà un tipus mínim de l'impost de societats del 15%, tot i que el percentatge definitiu s'haurà de concretar d'aquí a l'octubre. Gràcies a aquest tipus impositiu, empreses com Amazon, Facebook o Google hauran de pagar un impost de societats almenys del 15%. L'OCDE calcula que, així, es generaran uns 150.000 milions de dòlars anuals addicionals de recaptació fiscal.

 

Irlanda, Hongria, Estònia i Xipre, únics socis de la UE que no l'han signat

L'acord l'han subscrit 130 països que representen el 90% del producte interior brut a nivell mundial, entre els quals hi ha les grans potències globals. Irlanda, Hongria, Estònia i Xipre són els únics estats de la Unió Europea que no l'han signat. En canvi, els Països Baixos, Luxemburg i Malta, els tres socis comunitaris assenyalats en anteriors ocasions per pràctiques fiscals agressives, sí que l'han subscrit.

Barbados, Kènia, Nigèria, el Perú, Sri Lanka i Saint Vincent i les Grenadines són els altres estats que han evitat donar suport al text.

Ara, els governs de cada país hauran de ratificar l'acord, que es vol començar a aplicar a partir del 2023.

 

 

ARXIVAT A:
FacebookGoogleApple
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut