Acord al G7: els interessos dels comptes russos congelats a Occident pagaran l'ajuda a Ucraïna

Reunits a Itàlia, el G7 ha acordat destinar 46.000 milions d'euros en préstecs per a Ucraïna, que podrà fer servir per reconstruir el país i també reforçar la seva defensa

Lluís CaellesActualitzat

Els set països més industrialitzats del món han consensuat finalment la manera de fer servir els fons russos congelats als bancs occidentals per ajudar Ucraïna a defensar-se de l'agressió russa.

El sistema pactat consisteix a atorgar a Kíiv un crèdit per valor de 46.000 milions d'euros, que serà retornat amb els interessos que generen els comptes russos bloquejats. Es calcula que Moscou té 280.000 milions d'euros dipositats en bancs que han congelat els fons per ordre dels seus governs.

La possibilitat de retirar els fons de Rússia per fer-los servir en la guerra a Ucraïna ha generat un encès debat entre els països on estan allotjats. Els Estats Units eren partidaris de retirar tots els fons, mentre que a Europa hi havia dubtes sobre la legalitat d'aquesta mesura.


Tots els països del G7 contribuiran al crèdit

La solució ha estat excloure el principal dels fons a retirar i fer-oh només amb els interessos. L'objectiu del pla, que ara --un cop ha rebut l'empenta política-- han de concretar i implementar els ministeris d'Economia de cada país, és que el rendiment dels 280.000 milions d'euros serveixi per cobrir i retornar el crèdit de 46.000 milions d'euros que s'atorgarà a Ucraïna.

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen ha explicat que els set països membres del G7 contribuiran a cobrir el crèdit. Cada país haurà de buscar les fórmules per adaptar-lo a la seva formulació jurídica. Els fons serviran per reconstruir el país, per mantenir el funcionament de les seves institucions i també per reforçar la defensa.

Giorgia Meloni, amfitriona, amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski (Reuters/Louisa Gouliamaki)

Zelenski demana "un autèntic pla Marshall"

L'anunci de l'acord polític ha arribat amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, assegut com a convidat, a la taula del G7. El cap d'estat d'Ucraïna ha recordat el difícil moment que Kíiv està vivint al camp de batalla, i ha parlat de la necessitat d'un "autèntic pla Marshall" per reconstruir el país.

Paral·lelament, durant el G7, Ucraïna ha signat amb el Japó i els EUA, acords de cooperació bilateral en seguretat.

Des de Moscou, el ministeri d'Exteriors rus ha respost a la iniciativa del G7. "A Rússia hi ha prou propietats i actius europeus, i la resposta russa serà extremadament dolorosa per a Brussel·les", ha dit la portaveu, Maria Zakharova.

 

ARXIVAT A:
UcraïnaRússia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut