L'expolicia franquista Billy el Niño va morir per Covid-19, sense ser jutjat per tortures
Antonio González Pacheco, àlies Billy el Niño, sortint de l'Audiència Nacional (EFE)
Madrid

Acord al Congrés per retirar les medalles a l'expolicia franquista Billy el Niño

Va morir al maig de Covid-19, sense haver passat comptes amb la justícia, i un acord del PSOE, Unides Podem i Cs permetrà revocar-li les condecoracions

RedaccióActualitzat

Les condecoracions que va rebre l'expolicia franquista Antonio González Pacheco, àlies Billy el Niño, acusat de greus tortures, li seran retirades. Serà a títol pòstum, perquè l'expolicia va morir al maig de Covid-19 sense haver estat mai jutjat.

Així ho ha aprovat el Congrés després que el PSOE i Unides Podem, impulsors de la iniciativa, hagin incorporat els suggeriments de Ciutadans a la llei.

La retirada de les medalles -que suposaven un augment del 50% de la pensió que cobrava- va ser una de les condicions d'Unides Podem a canvi del suport a la investidura de Pedro Sánchez, però, finalment, l'acord ha arribat amb l'expolicia ja mort.
 

El text aprovat insta el govern espanyol a revocar les medalles als que, com ell, fessin "actes incompatibles amb els valors democràtics i els drets humans".

Per això preveu que es retirin les condecoracions a Billy el Niño, imputat per delictes de tortures i lesa humanitat en la causa criminal d'un jutjat de Buenos Aires.

El març de l'any passat, a més, un jutjat de Madrid va acceptar investigar-lo per tortures "en un context de crims contra la humanitat". Era la primera querella acceptada contra ell per aquest delicte.

El text també planteja "invalidar les distincions i títols honorífics que es van concedir als adeptes al règim" i a fer un "catàleg de títols nobiliaris concedits a aquestes persones entre 1948 i 1978" que representin "l'exaltació de la Guerra Civil i dictadura", per poder-los suprimir.

La iniciativa s'ha aprovat amb 207 vots a favor, 57 en contra i 86 abstencions.


Suárez de Illana, contrari a la retirada

El PP s'ha abstingut, però un dels seus membres, Aldolfo Suárez de Illana, que és secretari quart de la mesa, ha trencat la disciplina de vot i hi ha votat en contra, com també ha fet Vox.

Suárez Illana s'ha oposat a la retirada de medalles a Billy el Niño (Europa Press/E.Parra)

 

Súarez de Illana considera que amb la llei de retirada de condecoracions a autoritats i funcionaris franquistes que van vulnerar els drets humans es pretén fer saltar la Constitució.  

"Personalment no puc avalar un atropellament com aquest, una trampa d'aquestes característiques i amb una capacitat destructora de l'escassa concòrdia que lamentablement ens queda ja a Espanya."

El PP haurà de decidir ara si sanciona el fill del que va ser primer president espanyol després de la dictadura.

 

 

ARXIVAT A:
FranquismeDrets humansPolicia NacionalMemòria històrica
Anar al contingut