Brussel·les

Acord agrícola entre el Marroc i la Unió Europea

La Unió Europea i el Marroc han ratificat un nou acord comercial que incrementarà els intercanvis de productes agrícoles i pesquers. Per Europa, serà més fàcil enviar-hi productes manufacturats. El conveni entrarà en vigor a la segona meitat del 2011 tot i que encara ha de ser aprovat pel Parlament Europeu.

Actualitzat
Diverses organitzacions agràries de l'estat espanyol ja han rebutjat l'acord perquè farà inviable la producció d'una llarga llista de productes de fruites i hortalisses espanyoles. Les zones que es veuran més perjudicades per aquest nou conveni són Andalusia, Múrcia i la Comunitat Valenciana. El vicepresident de l'Associació Agrària de Joves Agricultors (Asaja), Cristóbal Aguado, ha assegurat que centenars de famílies d'agricultors hauran de canviar de professió. De la seva banda, el responsable nacional del sector de fruites i hortalisses de la Coordinadora d'Organitzacions Agràries i Ramaders (COAG), Andrés Góngora, ha alertat que l'acord serà especialment dolent per al tomàquet, les síndries, els pebrots, el meló, les taronges i gairebé totes les fruites que queden completament liberalitzades.

L'acord arriba només unes setmanes després del violent desallotjament d'Al-Aaiun. Amb tot, la Unió Europea dóna per tancats els incidents del Sàhara Occidental. De fet, quan el ministre d'Afers Estrangers del Marroc ha arribat aquest matí a la seu del Consell Europeu a Brussel·les, ja sabia que la presidència belga, la Comissió i els representants dels 27 socis de la Unió Europea no anirien més enllà de lamentar la violència en el desallotjament del campament saharaui de protesta prop d'Al-Aaiun. Ja sabia que no hi hauria cap condemna per aquells fets del 8 de novembre passat. Segons la ministra espanyola Trinidad Jiménez, res no modificarà la relació privilegiada amb el Marroc.

A més de l'important acord comercial per a la circulació per la Unió Europea de productes agraris i pesquers marroquins, també se n'han firmat dos més: per a la participació del Marroc en programes comunitaris i per a l'eventual resolució dels conflictes que puguin sorgir entre les dues parts. De moment, el Marroc exhibeix una bona actitud cap als drets de l'home mentre els fets d'Al-Aaiun ja queden lluny i són només un succés. En aquest sentit el ministre marroquí d'Afers Estrangers, Taeib Fassi-Fihri, ha dit que "el Marroc ha estat el primer associat amb la Unió Europea que ha establert un subcomitè dels drets de l'home i la bona governança".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut