A la imatge, la intensitat del color, del groc al taronja, indica el nivell d'inflamació
A la imatge, la intensitat del color, del groc al taronja, indica el nivell d'inflamació (IN-CSIC-UMH)

Aconsegueixen veure la inflamació del cervell en viu amb un nou mètode de ressonància

És una tècnica no invasiva desenvolupada per investigadors d'Alacant que pot transformar el diagnòstic i el seguiment de moltes malalties neurodegeneratives

Investigadors d'Alacant han posat a punt en mètode nou que permet veure, per primera vegada, la inflamació cerebral en viu. L'avenç pot tenir un impacte important per estudiar malalties com Alzheimer, el Parkinson i l'esclerosi múltiple.

L'estudi s'ha fet als laboratoris dirigits per Silvia de Santis i Santiago Canals, a l'Institut de Neurociències d'Alacant, centre conjunt del CSIC i la Universitat Miguel Hernández. S'ha publicat a Science Advances.

L'activació sostinguda de dos tipus de cèl·lules del cervell, la microglia, que forma el sistema de defensa del sistema nerviós central, i els astròcits, que tenen diverses funcions, bàsicament de suport, porta a una inflamació crònica al cervell. I aquesta és una de les causes de les malalties neurodegeneratives.

Tècniques actuals com la tomografia per emissió de positrons (PET, per la sigla en anglès) comporten exposar l'individu a radiació ionitzant i per això només es fan servir en poblacions vulnerables i en estudis que requereixen aconseguir dades de llargs períodes. A més, té baixa resolució i això dificulta obtenir imatges d'estructures petites.

En canvi, la nova tècnica permet detectar de manera no invasiva i amb una gran resolució l'activació de la microglia i els astròcits, cèl·lules que estan a la base de la neuroinflamació i de la seva progressió.

La tècnica s'anomena ressonància magnètica ponderada per difusió i captura el moviment aleatori de les molècules d'aigua del teixit cerebral.


Permet discriminar entre malalties

Els autors també han demostrat que aquesta tècnica és sensible i específica per detectar la inflamació amb neurodegeneració o sense. Per això permetria discriminar entre la inflamació i el procés de la desmielinització característica de l'esclerosi múltiple, en què es fa malbé la beina de mielina que cobreix els àxons de les neurones.

Els investigadors conclouen afirmant que amb aquesta tècnica esperen transformar l'estudi de moltes malalties associades a la resposta glial.

"Aquelles en què la inflamació se sap que és una possible causa i aquelles en què la reacció glial pot servir com a potent marcador de diagnòstic precoç o per fer seguiment de l'evolució de la malaltia."

Sara Llufriu, neuròloga de la Unitat de Neuroimmunologia-EM, lidera el grup d'Imatge avançada en malalties neuroimmunològiques (ImaginEM) de l'IDIBAPS, ha explicat al 324.cat que aquest avenç pot ser una aportació molt interessant dintre de les malalties neurològiques, "perquè sovint és difícil quantificar la inflamació i distingir-la d'altres danys en el teixit cerebral".

Els autors han utilitzat una tècnica de ressonància magnètica de difusió que ja es coneix, però hi han aplicat models matemàtics sobre com són els canvis de les cèl·lules microglials del cervell relacionades amb la inflamació del sistema nerviós.  

Per la doctora Llufriu, ara cal establir la seva validesa, però pot ser una altra forma per quantificar la inflamació, "potser no tant per a diagnòstic com per seguir investigant què passa en aquestes malalties".

"En el cas d'Alzheimer i Parkinson, a part de la pèrdua progressiva de neurones, hi ha la hipòtesi que la inflamació també hi té a veure, i aquesta tècnica pot ajudar a comprendre millor aquestes malalties malalties i dissenyar noves estratègies terapèutiques"

 

 

ARXIVAT A:
AlzheimerParkinsonRecerca científica
Anar al contingut