Estats Units

Aconsegueixen, per primera vegada, eliminar una malaltia genètica en embrions humans

Un equip de científics internacional aconsegueix corregir en embrions la mutació d'un gen que pot provocar la mort sobtada de persones aparentment sanes

RedaccióActualitzat

La ciència ha aconseguit, per primera vegada, eliminar una malaltia genètica en embrions humans. L'experiment, que publica la revista "Nature", l'ha portat a terme un equip d'investigadors dels Estats Units, la Xina i Corea del Sud que, utilitzant una tècnica innovadora de modificació genètica, ha eliminat d'un embrió humà una mutació del gen que pot provocar la mort sobtada.

És l'anomenada miocardiopatia hipertròfica, una afecció del cor que és responsable de la mort d'esportistes aparentment sans i és present en una de cada 500 persones.

La manipulació genètica s'ha fet durant la primera etapa del desenvolupament de l'embrió, la qual cosa permet transmetre la correcció també a les futures generacions.

 

Els autors de l'estudi, un equip internacional de científics, entre els quals hi ha l'espanyol Juan Carlos Izpisúa Belmonte, asseguren que han complert amb totes les consideracions ètiques de l'Acadèmia Nacional de Ciències dels Estats Units sobre les tècniques d'edició genètica, ja que els experiments amb embrions es van fer en centres d'aquest país.

Els embrions, però, es van mantenir en vida durant pocs dies i mai es van desenvolupar pensant a implantar-los.

Resultats prometedors, però en fase preliminar

Tot i els bons resultats del treball, els científics han assegurat que, malgrat que són prometedors, són preliminars i encara cal molta investigació per assegurar que no es produeixin efectes no desitjats. De fet, abans que res caldria una legislació que ho permetés.

No és la primera vegada que es publica un article científic sobre la modificació genètica en embrions. Fins ara, els estudis els havien fet equips xinesos, però ara és la primera vegada que es fa als Estats Units, amb uns resultats que proven que el procediment és "més efectiu i segur".

El Regne Unit autoritza per primer cop a Europa la manipulació d'embrions humans

La diferència amb treballs anteriors és la metodologia: es van generar embrions nous a diferència del que es feia fins ara, que es feien servir embrions sobrants de processos de la fecundació in vitro.

L'estudi obre les portes, en un futur, a la correcció de patologies hereditàries, determinats tipus de càncer o milers de malalties rares. Ara bé, torna a posar sobre la taula el debat sobre la programació de "nadons a mida".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut