Aconsegueixen llegir una carta de 1697 sense obrir-la ni danyar-la
Detall de la carta que Jacques Sennacque va escriure al seu cosí Pierre al segle XVII
Londres

Aconsegueixen llegir els secrets d'una carta de 1697 sense obrir-la ni fer-la malbé

Un escàner que es fa servir en odontologia permet accedir al contingut d'una missiva de 1697

RedaccióActualitzat

Com es pot llegir una carta de fa 300 anys sense obrir-la? Un equip internacional liderat per la Universitat de Queen Mary de Londres ha superat per primer cop a tot el món aquest repte utilitzant uns raigs X de gran sensibilitat, dissenyats per a la investigació dental, i amb algoritmes computacionals.

L'objectiu de l'estudi, que ha publicat Nature Communications, era accedir al contingut del document sense fer-lo malbé. Una tasca gens fàcil, perquè la carta estava doblegada i tancada d'un forma especial que és la que es feia servir, abans que arribessin els sobres, per protegir la missiva de les mirades indiscretes. D'aquesta manera, la mateixa carta esdevenia un sobre.

Fins ara, l'única manera de saber què deia era tallar-la, cosa que sovint feia malbé els documents històrics.

Ara, però, han aconseguit llegir-la sense trencar-ne el segell ni danyar-la. La tècnica que ho ha permès és l'escàner de microtomografia de raigs X, que es fa servir en la investigació odontològica.

 

Aquest escàner està pensat per cartografiar el contingut mineral de les dents, però també pot identificar tipus de tinta en el paper i el pergamí. Ho explica el doctor David Mills, de la Universit Queen Mary:

"La tecnologia d'exploració és similar als escàners de tomografia computeritzada mèdics, però utilitza raigs X molt més intensos que ens permeten veure els rastres diminuts de metall a la tinta feta servir per escriure aquestes cartes. La resta de l'equip va agafar les imatges escanejades i les va convertir en lletres que podien llegir virtualment per primera vegada en més de 300 anys."

Un cop distingides les lletres, els algoritmes van identificar i separar les diferents capes de la carta doblegada. La van desplegar virtualment.  

 

 

La carta de Jacques Sennacques al seu cosí Pierre

Això ha permès saber que la carta data del 31 de juliol de 1697. Un tal Jacques Sennacques s'adreça al seu cosí Pierre Le Pers, comerciant francès a la Haia, perquè li enviï una còpia certificada d'una notificació de defunció de Daniel Le Pers.

"Ofereix una visió fascinant de la vida i les preocupacions de la gent comuna en una període tumultuós de la història europea, quan les xarxes de correspondència mantenien unides les famílies, les comunitats i el comerç a través de grans distàncies", ha destacat la universitat.

La carta era dins d'un bagul postal ple de correu sense entregar.

 

 

ARXIVAT A:
Regne UnitPatrimoni
Anar al contingut