La sexualitat i l'agressivitat ocupen la mateixa regió cerebral dels ratolins. (Reuters)
La sexualitat i l'agressivitat ocupen la mateixa regió cerebral dels ratolins. (Reuters)

Aconsegueixen frenar l'envelliment en ratolins

Un grup de científics dels Estats Units ha identificat un mecanisme cromosòmic que, segons sembla, és capaç d'aturar la degeneració física pròpia de l'edat. L'estudi apunta fins i tot que l'esmentat mecanisme podria fer revertir la degeneració, és a dir, que els teixits recuperessin el seu estat d'anys enrere. El resultat s'obté a còpia de mantenir de forma correcta els telòmers.

Actualitzat
Garantir el correcte manteniment dels telòmers –les estructures encarregades de protegir els extrems dels cromosomes- permet frenar alguns efectes de la degeneració provocada per l'envelliment dels teixits. Així ho constata una investigació científica amb ratolins modificats genèticament.

L'estudi l'ha fet un grup de científics dels Estats Units, que ha identificat el mecanisme cromosòmic que, segons sembla, és capaç d'aturar la degeneració física pròpia de l'edat. L'estudi apunta fins i tot que l'esmentat mecanisme podria fer revertir la degeneració, és a dir, que els teixits recuperessin el seu estat d'anys enrere. Els resultats de la investigació els publica la revista "Nature" i són obra de l'Institut del Càncer Dana-Farber, a Boston.

Amb el pas del temps i la divisió cel·lular les puntes protectores dels cromosomes es van desgastant de forma gradual. L'equip científic d'aquesta investigació ha demostrat que la reactivació d'un enzim conegut com a telomerasa ajuda a restablir les puntes protectores dels cromosomes. També activa les cèl·lules que es troben en estat de letargia perquè comencin a dividir-se i reverteix la degeneració dels teixits.

Fins ara se sabia que els ratolins que no tenen telomerasa, l'enzim que produeix els telòmers, experimenten una atròfia progressiva dels teixits, la pèrdua de cèl·lules mare, la fallada orgànica i un deteriorament en la cicatrització.

Per ara, però, això només s'ha demostrat en ratolins de laboratori. A més, els autors de l'estudi adverteixen que la reactivació o les aplicacions de l'enzim esmentat durant una temporada llarga podrien provocar l'aparició de càncer en el cas de persones d'edat avançada. Tot i això de moment no s'han observat tumors en els ratolins que es van estudiar.
Anar al contingut