La meitat dels ratolins de l'experiment han vist com desapareixia el càncer en qüestió de setmanes

Aconsegueixen eliminar el càncer de pàncrees en ratolins

Una nova tècnica de modificació genètica, que no es pot usar en humans, gran pas en la lluita contra aquest tumor per part del reconegut bioquímic Mariano Barbacid

Actualitzat

Un equip liderat pel reconegut bioquímic Mariano Barbacid ha convocat aquest dimarts a Madrid una roda de premsa per explicar que ha pogut eliminar per primera vegada en ratolins els càncers de pàncrees més habituals.

Són els tumors més letals. Només el 5% dels pacients sobreviuen cinc anys després del diagnòstic.

"Em preocupa molt donar falses esperances. Vull deixar molt clar -ha assegurat- que no servirà per a les persones que, en aquests moments, tenen aquest tipus de càncer. Això el que fa és obrir noves portes"

És un càncer poc freqüent, representa el 2,2% de tots els tipus de càncer. Es donen uns 4.000 casos anuals a Espanya.

 

 

L'eliminació combinada de gens efectuada pels investigadors dels Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO) ha aconseguit que, en la meitat dels animals tractats, els tumors han deixat de créixer.

A més, després d'unes setmanes desapareixien completament en el 50% dels casos.

L'estratègia d'aquests investigadors no ha presentat efectes secundaris en els ratolins, a excepció d'una dermatitis fàcilment controlable.

 

 

L'informe de  la investigació s'ha publicat a la revista Cancer Cell. El treball de l'equip de Barbacid a partir d'ara és complex perquè la inhibició dels causants dels tumors - el receptor del factor de creixement epidèrmic (EGFR) y la quinasa c-RAF- aconseguida per manipulació genètica no es pot usar en el cas de persones.

Segons Barbacid, ja existeixen fàrmacs que bloquegen l'acció de l'EGFR , però no passa el mateix amb el c-RAF.

 

 

Per aquest motiu, encara no és possible reproduir farmacològicament els resultats experimentals obtinguts per la manipulació genètica.

"De fet, tots els assajos fets per bloquejar l'activitat de c-RAF han hagut de ser suspesos per la seva alta toxicitat".

L'equip de Barbacid ha volgut deixar molt clar que els espera un camí llarg fins aconseguir l'èxit final.

 

ARXIVAT A:
SalutCàncer
Anar al contingut