Aconsegueix tornar a Barcelona el català que va viure setmanes a l'aeroport de Bogotà

David de la Puente i Patrícia López ja són a Barcelona, després d'haver viscut setmanes a l'aeroport de Bogotà

RedaccióActualitzat

Fa uns dies us explicàvem la història d'un català i la seva dona, David de la Puente i Patricia López, que estaven atrapats a l'aeroport de Bogotà, a Colòmbia. Finalment han pogut tornar i, una vegada aquí, han concedit una entrevista al programa Els matins, on han explicat com ha estat la seva tornada a Barcelona i com encaren el futur. Fins i tot han menjat caragols.

La parella ha pogut tornar a Barcelona amb l'ajuda de la mare d'en David, que els ha ajudat a pagar el bitllet de tornada de la Patrícia.

"La meva mare va posar, amb una companya que té a casa, que està malalta de càncer, diners per pagar-li a ella el tiquet. I nosaltres vam cobrar uns diners que ens devien de la indemnització de la feina d'ella."

En David i la Patrícia van marxar de casa seva perquè deien que estaven amenaçats, que patien per les seves vides i que van estar malvivint durant setmanes a l'aeroport. La parella va rebre amenaces per part d'un suposat paramilitar amb qui compartien casa, i van decidir marxar.

Avui han explicat com va ser la convivència amb el personal que treballava a l'aeroport:

"Hi havia dos agents que tenien com una repulsió a tots els europeus. Cada vegada que m'agafaven a mi sol, venien a mirar de treure'm de l'aeroport. Em deien coses com 'paga lloguer' o 'ets una vergonya per a l'aeroport'. Després, quan arribava ella, ja es calmaven. Si no, parlàvem amb el tinent de la policia d'allà i els estirava les orelles i llavors es calmaven una mica."

Tot i això, en David ha explicat el suport que van tenir d'alguns treballadors i les conseqüències que va suposar per a ells això:

"Hi va haver gent que treballava a l'aeroport que per ajudar-nos els van fer fora. D'altres els van canviar completament de lloc, els van donar les pitjors feines. Va ser bastant dur sobretot per això, més que res. A part de la teva situació, que ja és prou dura, veus que a la gent que t'intenta ajudar li tanquen la porta. És una situació una mica estranya."

Des d'un primer moment, en David es queixava dels problemes que havia tingut a l'hora de rebre ajuda per part de l'ambaixada espanyola a Colòmbia. Després d'anar a reclamar ajuda durant molts dies, no va aconseguir que els ajudéssin.

L'arribada a l'Aeroport de Barcelona

La Patrícia ha explicat que ho va passar malament a l'arribar a Barcelona, ja que es pensava que li pohibirien "l'entrada per qualsevol motiu, algun document que fes falta o alguna cosa així." Ha afirmat que se sent molt afortunada d'estar aquí i que creu que és un molt bon començament. Ara, una vegada aquí, no es planteja tornar més a Colòmbia, ho veu com un "capítol totalment tancat".

Tot i això, en David ha explicat que algunes persones volien posar-li la por al cos, dient-li que "estava boja d'anar-se'n cap allà, que la immigració espanyola no la deixaria entrar".

Com encaren el seu futur

Feia set anys i mig que en David no era a Barcelona, després de passar per París i posteriorment marxar a Colòmbia, on ha viscut durant cinc anys. Ara, instal·lats a casa de la seva mare, intenten començar una nova vida junts. La mare d'en David ensenya cosir a la Patrícia perquè li sigui més fàcil obrir-se camí professional. Els plans de futur són clars: volen posar els papers en regla, casar-se, treballar i seguir endavant.

Una història rocambolesca que sembla que ha arribat al final de la millor manera possible.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut