S'han senyalitzat les restriccions a la serralada per risc d'incendi
S'han senyalitzat les restriccions a la serralada per risc d'incendi (ACN/CCMA)

Accessos restringits al parc natural de Montserrat per l'alt risc d'incendi

El govern torna a fer una crida a extremar les mesures al medi natural per un episodi més complicat i més llarg que el del cap de setmana passat

RedaccióActualitzat

Aquest cap de setmana s'activa el nivell 3 del Pla Alfa a quatre municipis de l'entorn de Montserrat i es restringiran els accessos al parc natural de Montserrat. Al monestir, però, sí que s'hi podrà accedir.

Concretament, segons ha informat el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, els pobles afectats, contigus a la serralada, són Monistrol de Montserrat i Marganell, al Bages, el Bruc, a l'Anoia, i Collbató, al nord de la comarca del Baix Llobregat. 

Els Agents Rurals s'han instal·lat en els punts estratègics d'accés al parc per informar excursionistes i ciclistes de la prohibició, que si vulneren comportarà denúncies i sancions. El cos assegura que el tancament es duu a terme per les dificultats d'evacuació davant d'un eventual incendi forestal

Un cartell indica la prohibició d'accés a la serralada a Monistrol de Montserrat
Un cartell indica la prohibició d'accés a la serralada a Monistrol de Montserrat (Albert Segura / ACN)

Segons el Servei de Prevenció d'Incendis Forestals, la zona amb més risc d'incendi serà inicialment la Catalunya Central i, posteriorment, afectarà la meitat sud de Catalunya i acabarà també a l'Empordà i els Pirineus.

Es tracta d'un episodi de perill excepcional per a l'època, l'abast geogràfic i la durada, que obliga a extremar les precaucions durant els darrers dies pràcticament arreu del país. 

Així ho ha subratllat aquest divendres a Cardona el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena: "El risc d'incendi no el marca el calendari, sinó que el marca la realitat i aquesta és molt preocupant." 

El mateix conseller ja indicat que "s'esperen uns dies de molta calor, vent i de molts mesos de molta sequera acumulada". En aquest sentit, Elena ha llançat un missatge de "molta prudència i precaució".

Una agent rural tanca el pas cap a un camí d'accés al parc natural
Una agent rural tanca el pas cap a un camí d'accés al parc natural (CCMA)


Nova crida a extremar les precaucions

El govern ha fet una crida aquest divendres a extremar les precaucions aquest cap de setmana i en els pròxims dies en qualsevol activitat al medi natural.

Les condicions meteorològiques previstes i l'estat actual de la vegetació (molt afectada per la sequera) fan que qualsevol ignició pugui esdevenir un incendi forestal important.

Davant d'aquest nou episodi d'alt risc d'incendi, el Cos d'Agents Rurals té activat, des de dimecres, el nivell 2 del Pla Alfa a 29 comarques, on s'han anul·lat les activitats amb risc d'incendi que hi havia autoritzades. De cara al cap de setmana, el nivell 2 del Pla Alfa s'activa també a l'Alt Empordà.

En la seva compareixença davant dels mitjans, Joan Ignasi Elena ha recordat que "des de l'any 2013, no s'activava el nivell 3 del Pla Alfa" fora dels mesos estrictament d'estiu.

El Cos d'Agents Rurals farà vigilància exclusiva d'incendis mentre duri aquest episodi de perill d'incendi, tant per via terrestre com per via aèria, amb helicòpter. El Departament d'Acció Climàtica (GEPIF) i les ADF també faran vigilància activa.

Precisament el GEPIF ha emès un informe d'episodi de perill d'incendi que alerta d'una situació més complicada i més llarga que la del cap de setmana passat. 

 

ARXIVAT A:
Medi ambientIncendis
Anar al contingut