Barcelona

Acaba sense acord la reunió entre els partits i Òmnium Cultural per la capçalera de la manifestació del 10-J

S'ha acabat sense acord la primera reunió entre els partits polítics i Òmnium Cultural per replantejar la capçalera de la manifestació d'aquest dissabte 10 de juliol contra la sentència sobre l'Estatut dictada pel Constitucional. Les diverses parts seguiran mantenint els contactes i les converses telefòniques per intentar trobar una solució que pugui conciliar el lema plantejat per l'entitat, "Som una nació. Nosaltres decidim", amb la proposta del president de la Generalitat i el PSC que una senyera encapçali la marxa.

Actualitzat
Quan falten només quatre dies per a la manifestació, a hores d'ara només està clar que la cita és el dissabte 10 de juliol, a les sis de la tarda, a la cruïlla entre Diagonal i Passeig de Gràcia. Encara no s'han tancat ni el recorregut de la marxa ni la qüestió que més controvèrsia està despertant: la capçalera.

Lema, senyera o les dues coses? Aquesta és la qüestió que es planteja i que no s'ha resolt en la primera reunió entre Òmnium Cultural i les formacions polítiques que donen suport a la marxa. Ara les parts intentaran desencallar-la a través de diversos contactes i converses telefòniques.

Una alternativa que es plantejava amb força per Òmnium Cultural era la decisió salomònica de fer que la meitat de la capçalera fos el lema triat i l'altra meitat anés encapçalada per la senyera, perquè cadascú es col·loqués a la banda on se sentís més còmode. Per a alguns aquesta opció és una rebaixa reivindicativa i sembla que en la reunió d'aquest dimarts no s'ha imposat.

Òmnium no canviarà el lema

La presidenta d'Òmnium Cultural, Muriel Casals, ha dit en una entrevista a "Els matins" de TV3 que ells no consideren canviar el lema de la manifestació perquè el veuen prou unitari, però ha insistit a no fer de la capçalera un problema. Muriel Casals ha parlat d'un "problema de protocol", però ha negat que hi hagi escletxes en la unitat de la manifestació.

Casals ha dit que desitja "una manifestació semblant a la del 1977", i per això ha explicat que "per a Òmnium és molt important que els ciutadans de Catalunya ens manifestem massivament i que hi hagi aquest lema que hem discutit i aprovat, "Som una nació, nosaltres decidim", i que no ens és tan important que nosaltres siguem els protagonistes de la fotografia".

Més contundent ha estat Alfons López Tena, que ha defensat que Òmnium Cultural no canviï ara ni el lema ni l'encapçalament de la marxa. "No estem disposats que instàncies que no han convocat la protesta ni han intervingut durant l'any en el qual l'hem estat preparant vulguin modificar el contingut, el lema o el plantejament de la manifestació", ha afirmat l'exvocal del Consell General del Poder Judicial. López Tena ha convidat la gent que no accepti aquests termes a "convocar una altra manifestació". 

Anteriorment, la presidenta d'Òmnium, Muriel Casals, havia obert la porta a un replantejament de l'acte del 10-J. D'aquesta manera, el president de la Generalitat, José Montilla, partidari d'anar darrere la bandera, aniria al capdavant de la manifestació, i ho faria, a més, amb la resta de la classe política, i ajudaria a projectar la imatge d'unitat que volen els partits. L'acord s'hauria de fer realitat en una reunió prevista per aquest dimarts al matí a la seu d'Òmnium.

L'opinió dels partits

La proposta del president de la Generalitat perquè la capçalera de la manifestació de dissabte sigui la senyera -i no pas el lema que invoca el dret a decidir- no ha agradat al principal partit de l'oposició. Convergència i Unió prefereix que al davant hi hagi el lema dels organitzadors. En declaracions al programa "El secret", de Catalunya Ràdio, Artur Mas ha considerat que el lema "no és un tema de renegociació" i ha dit que, en qualsevol cas, el president de la Generalitat ha de decidir "si se sent còmode o no" darrere el lema i que "s'ha de respectar" el que decideixi. 

Des del PSC, Miquel Iceta ha defensat la proposta de Montilla, perquè considera que el lema dels organitzadors pot portar a equívocs. "Es pot considerar que no s'està rebutjant una sentència, sinó que s'està reclamant el dret a decidir", i considera que hi ha gent que rebutja la sentència, però que no necessàriament estaria d'acord amb el dret a decidir i que, per tant, quedarien exclosos.

D'altra banda, els socis de govern del PSC, Esquerra i ICV, prefereixen el lema dels organitzadors, però han deixat clar que aniran a la manifestació tant si la capçalera és la senyera com el lema. També ha ficat cullerada a la polèmica un dels partits que no donen suport a la manifestació, Ciutadans. El president de la formació, Albert Rivera, ha demanat a José Montilla que "no faci servir la senyera com a pancarta dels independentistes", perquè és la bandera "de tots", i l'ha instat a portar una estelada a la manifestació. 

Suport a Montilla 

La proposta del president de la Generalitat ha rebut el suport d'una quinzena de personalitats del món cultural i econòmic, entre els quals hi ha Antoni Tàpies, Isabel Coixet, Anna Maria Moix, Oriol Bohigas, Jordi Coca, Lluís Pasqual i Miquel Valls. El grup ha firmat un manifest que defensa que la manifestació sigui "plural i diversa" i que estigui "encapçalada pels representants democràtics del poble de Catalunya, amb el president de la Generalitat i els caps de fila parlamentaris al capdavant, portant la senyera, el nostre símbol nacional, el que acull tots els catalans i catalanes".
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut