Acaba el judici a la mesa amb mostra de suport a Forcadell: "Seguim sent el teu equip"

Segons les acusacions, els membres de la mesa van desatendre conscientment els requeriments del Constitucional, mentre que la defensa diu que van fer la seva feina de parlamentaris

Actualitzat

El judici a la mesa del Parlament durant l'octubre del 2017 i a l'exdiputada de la CUP Mireia Boya ha quedat vist per a sentència. Després de tres dies, ha acabat amb els informes finals d'acusacions i defenses i els cinc acusats han exercit el seu dret a l'última paraula.

Es jutja, per haver debatut i tramitat les lleis del referèndum, els vicepresidents primers de la mesa Lluís Corominas i Lluís Guinó; Anna Simó, exsecretària primera de la mesa; Ramona Barrufet, exsecretària quarta, i Mireia Boya, que no era membre de la mesa sinó diputada i presidenta del grup parlamentari de la CUP.

Lluís Corominas, de Junts per Catalunya, ha defensat que va exercir el seu dret de participació, com a parlamentari:

"Se m'acusa per fer una cosa que mai el Tribunal Constitucional es va atrevir a fer, que és demanar als diputats que limitessin el seu dret d'iniciativa, de participació, i en canvi se'ns ha demanat a la mesa del Parlament"

 

Segons Anna Simó, d'ERC, amb aquest judici s'han "trinxat els principis de separació de poders":

"Crec que es va decidir que fos la mesa del Parlament la que fes la feina bruta contra el parlamentarisme català i es vulneressin els drets fonamentals dels diputats de participació i representació parlamentària, llibertat d'expressió, iniciativa parlamentària i es trinxessin els principis de separació de poders i autonomia parlamentària"

 

L'advocada Judit Gené, defensa de Coromines, Guinó i Barrufet, ha demanat que els absolguin perquè van tramitar les lleis de desconnexió d'acord amb la seva activitat parlamentària i no es jutja els diputats que les van votar, i s'ha adreçat al tribunal demanant que "no es converteixi en la primera sentència que condemna parlamentaris per fer de parlamentaris".

 

El fiscal Pedro Ariche durant l'informe final al judici contra la mesa del Parlament (TSJC)

 

Enteniment pueril

El fiscal Pedro Ariche ha dit que "no es jutja l'independentisme" i que la mesa del Parlament es va subordinar al govern i "va renunciar al diàleg en favor de la unilateralitat i la il·legalitat". Ha al·legat que els membres independentistes van actuar d'una manera infantil tramitant les iniciatives a correcuita:

"S'havia de fer per tràmit d'urgència per una qüestió d'enteniment pueril. Com que el Tribunal Constitucional es reuniria l'endemà i suspendria la norma, s'havia de fer tot aquella nit"

 

El fiscal ha afegit que els acusats "van portar la desobediència fins a l'extrem final", en al·lusió al ple del 6 i 7 de setembre del 2017, en el qual es va aprovar la llei del referèndum i la de transitorietat jurídica.

El ministeri públic demana un any i vuit mesos d'inhabilitació i una multa de 30.000 euros per a cada acusat.

L'advocada de l'Estat Beatriz Vizcaíno ha defensat que "ha quedat totalment acreditat" que els acusats van cometre el delicte continuat de desobediència en negar-se a complir els mandats del Constitucional i demana una pena de 20 mesos d'inhabilitació.

Per a Boya demana 24.000 euros de multa, a banda de la inhabilitació. No avala l'argument de la seva defensa, que va al·legar que al  presentar el projecte de llei de transitorietat jurídica actuava com a .representant del seu grup parlamentari, perquè "ningú està obligat a complir una ordre que impliqui la comissió d'un delicte".

L'acusació popular, exercida per Vox, ja va retirar l'acusació per organització criminal i demana dos anys d'inhabilitació per desobediència. L'advocat de l'acusació, Juan Cremades, ha dit que els exmembres de la mesa van crear "un entramat legal paral·lel a l'ordenament constitucional, que va servir al Govern per trencar l'ordenament constitucional".

 

Suport a Forcadell

A les portes del Palau de Justícia, abans de començar l'última sessió del judici, els acusats han mostrat el seu suport a l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, l'endemà que el Tribunal Suprem li hagi retirat el 100.2, el permís del qual disposaven els presos polítics quan encara no havien obtingut el tercer grau penitenciari.

"Seguim sent el seu equip", ha dit l'exvicepresident primer de la mesa Lluís Corominas, i ha criticat el canvi de jurisprudència a la meitat del procés.

Anna Simó ha assegurat que la decisió de l'Alt Tribunal evidencia que als independentistes se'ls està "aplicant un dret venjatiu, un dret 'ad hoc'" i tots han demanat a la ciutadania "que no calli".

Carme Forcadell ha agraït el suport, en un tuit:

 

 

 

ARXIVAT A:
Parlament de Catalunya
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut