La façana del Paradise (CCMA)

Absolts els set acusats pels atacs amb explosius al prostíbul Paradise de la Jonquera

El tribunal reconeix que tots van tenir una "conducta sospitosa", però només un d'ells ha estat condemnat a cinc mesos de presó i a una multa de 900 euros per tenir documentació falsa

L'Audiència de Girona ha absolt els set acusats dels atacs amb explosius al prostíbul Paradise de la Jonquera, perpetrats el desembre del 2012. Només un d'ells ha estat condemnat a cinc mesos de presó i a una multa de 900 euros perquè durant l'escorcoll a casa seva hi van localitzar un passaport, un carnet de conduir i un carnet d'identitat falsos.

Els set homes s'enfrontaven a penes de fins a 26 anys de presó per llançar dos explosius a la façana del prostíbul i haver-hi col·locat un cotxe carregat d'explosius. La sentència, que no és ferma i es pot recórrer al Tribunal Suprem, considera que no s'ha pogut acreditar que fossin els autors dels atacs.

El tribunal considera provats els tres atacs perpetrats al Paradise: l'atac amb explosius a la façana del Paradise el 12 de desembre del 2012, la col·locació del cotxe bomba (que no va arribar a explotar) a l'entrada de l'edifici amb explosius reals el 23 de desembre i la trucada alarmant d'un atemptat la nit de Cap d'Any del mateix any, que va obligar a desallotjar el local.

Tot i això, la sentència recull que tots els acusats han pogut donar una resposta exculpatòria plausible.

Absolts els set acusats pels atacs amb explosius al prostíbul Paradise de la Jonquera
Els acusats en el darrer dia del judici, el 5 de maig de 2022 (ACN/Marina López)

Una ampolla amb líquid inflamable, el primer indici

L'Audiència ha exposat que el primer indici va ser la localització d'una ampolla amb líquid inflamable que els assaltants havien utilitzat per cremar un dels vehicles implicats en la col·locació del cotxe bomba la nit del 23 de desembre.

Al recipient no hi havia ADN ni empremtes, però els Mossos d'Esquadra van rastrejar el lot per intentar determinar on s'havia venut i qui l'havia comprat.

D'aquesta manera, van arribar fins a un supermercat de Vilatenim, on van poder identificar tres dels sospitosos, dos dels quals s'han assegut al banc dels acusats. El tercer, a qui la policia el considerava el líder de la suposada organització criminal, va morir el desembre del 2017 a Viladecans quan va esclatar una bomba col·locada al seu cotxe.

El tribunal ha conclòs que la compra d'aquest líquid ha quedat "justificada". L'argument que ha fet servir l'acusat que s'enfrontava a la pena més alta de presó és que té una finca a Cantallops des de fa 20 anys on fa barbacoes amb amics.

L'Audiència també apunta que la investigació es va centrar en aquests tres sospitosos i no va tenir en compte que, només aquell mes, es van vendre fins a 28 ampolles semblants a supermercats de Girona, Figueres i Olot.
 

El tribunal reconeix una "conducta sospitosa" dels acusats

La sentència ha contraposat els indicis amb les explicacions que els acusats van donar durant el judici. Per exemple, van dir que tots ells es coneixien i per això els van veure plegats a través de les vigilàncies policials.

També es diu que el sospitós que va morir i el seu germà es trobaven a prop del locutori des d'on es va enviar l'amenaça adreçada al propietari del Paradise perquè el 24 de desembre havien anat a fer compres nadalenques a Barcelona.

Durant els escorcolls a casa d'alguns dels investigats es van localitzar armes i munició. L'Audiència remarca que "cap de les armes intervingudes coincideix amb les utilitzades pels assaltats, ni tampoc es van localitzar explosius ni detonadors".

Ara bé, el tribunal reconeix que la forma d'actuar dels processats no es correspon amb "un patró de conducta normal, com el que resultaria esperable en un ciutadà corrent". Es refereix al fet que "la gent ordinària no sol tenir armes i munició a casa, documents oficials alterats, ni lloga vehicles amb identitats falses ni es comunica en clau amb els seus amics o canvia constantment de telèfon".

Més enllà d'aquestes sospites, no s'ha pogut acreditar que aquesta "conducta sospitosa" estigui relacionada amb els atemptats.

ARXIVAT A:
PolicialMossos d'Esquadra
Anar al contingut