Pla general del judici a l'Audiència Nacional contra dos mossos d'esquadra, d'esquena, que acompanyaven Puigdemont a Alemanya el març…
Els dos agents dels Mossos en el judici per encobriment del qual han estat absolts (EFE / Fernando Villar)

Absolts els dos mossos que acompanyaven Puigdemont quan el van detenir a Alemanya

L'Audiència Nacional considera que els dos agents de la policia catalana no van fer mal ús de la seva condició de funcionaris públics perquè estaven de vacances

Actualitzat

L'Audiència Nacional ha absolt del delicte d'encobriment els dos mossos d'esquadra jutjats per acompanyar l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont a Alemanya el març del 2018.

La Fiscalia havia rebaixat la seva petició inicial a la meitat: de tres anys de presó a un i mig. Aquesta rebaixa, en cas de ser haver estat condemnats, els hauria evitat l'entrada a la presó.

En l'escrit de 21 pàgines, el magistrat José Manuel Fernández-Prieto diu que els dos mossos ajudaven Puigdemont, "conscients que era investigat a Espanya per la seva participació en fets constitutius d'un delicte de rebel·lió" i que hi havia una ordre europea de detenció feta pel jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Ni abús de càrrec públic, ni rebel·lió

El magistrat considera provada l'acusació de la Fiscalia però absol els dos agents perquè el delicte d'encobriment només se'ls podria aplicar si haguessin abusat del seu càrrec públic, cosa que no van fer perquè en aquell moment estaven de vacances. L'altra opció per condemnar-los seria si l'expresident hagués comès un delicte de rebel·lió, cosa que la sentència veu improbable perquè la resta del govern va ser condemnat per sedició.

L'acusació de la Fiscalia contra els dos mossos, basada en l'article 451.3 del Codi Penal, requeriria que Puigdemont fos jutjat i condemnat per rebel·lió. Però el judici al Tribunal Suprem contra la resta del seu govern va acabar amb una condemna per sedició, delicte que no està contemplat com una de les possibilitats que recull aquest article.

L'escrit d'absolució recull que els fets imputats a Carles Puigdemont "han de qualificar-se inicialment de sedició, a l'espera del que pugui resultar del judici que se celebri en el seu dia contra ell". I afegeix que "resulta més que improbable que els mateixos fets comesos per una pluralitat de persones es qualifiqui de sedició per a uns autors i de rebel·lió per a uns altres, quan els fets són els mateixos i les circumstàncies són idèntiques".

Com que el delicte pel qual s'acusava els dos mossos no se'ls pot aplicar, el jutge conclou que han de ser absolts. La Fiscalia pot recórrer la sentència absolutòria davant la sala penal de l'Audiència Nacional.

En la seva declaració durant el judici, els dos mossos van negar haver fet d'escortes de Carles Puigdemont en aquell viatge i han explicat que l'objectiu era arribar al més aviat possible a Brussel·les perquè l'expresident es presentés a la Fiscalia belga.

Carles Puigdemont ha celebrat l'absolució dels dos mossos que, ha dit, "mai no han comès un sol delicte":

 



 

 

 

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraRebel·lióCarles PuigdemontSedicióGovern empresonatJudici procés
Anar al contingut