Els tres acusats, en un moment del judici, el 28 de juny (ACN/Pol Solà)

Absolts els activistes del Sindicat de Llogateres amenaçats amb presó per una protesta

La Fiscalia demanava 3 anys de presó per a cadascun d'ells per una acció pacífica en què van ocupar un local d'un gran tenidor acusat d'assetjament immobiliari

Virgínia Arqué Nueno

Fran Ortega i Alpha Mikeliunas, dos inquilins víctimes d'assetjament immobiliari, i Jaime Palomera, portaveu del Sindicat de Llogateres, han estat absolts en el judici contra ells per ocupació, durant unes hores, d'un centre de bellesa.

La jutgessa no ha trobat provats els fets pels quals se'ls acusava dels delictes de coaccions, amenaces i violació de domicili de persona jurídica.

Tant la Fiscalia com l'acusació particular els demanaven 9 anys de presó en total, tres a cadascun, per haver ocupat l'any 2018, amb desenes de persones més, l'Institut Francis, un local d'estètica dels propietaris de l'habitatge on vivia la parella.

Es tractava d'una acció de protesta pacífica per reclamar a la propietat del pis, un gran tenidor amb més de 100 propietats, que arreglessin l'habitatge, al barri de Sant Antoni de Barcelona, afectat per una plaga de tèrmits i per unes canalitzacions deficients. Els llogaters sempre havien pagat amb puntualitat però en reclamar millores se'ls va informar que no se'ls renovava el contracte.

Tant els inquilins com l'Ajuntament de Barcelona havien intentat mediar amb els propietaris sense èxit. Al final, el consistori barceloní va imposar a la propietat una multa de 180.000 euros i l'obligació d'arreglar els desperfectes de l'immoble. I és que sis veïns més de l'edifici van interposar una demanda col·lectiva per assetjament immobiliari.

La propietat, com a resposta, va denunciar els inquilins i el portaveu del Sindicat per coaccions, amenaces i violació de domicili, una denúncia que es va admetre a tràmit. També ha recorregut la sanció.

La propietària de l'Institut Francis declara en el judici (ACN/Pol Solà)


Per al Sindicat era un avís a navegants

La defensa ha argumentat des del principi que la protesta va ser un acte de desobediència pacífica, una versió confirmada pels agents dels Mossos que van mediar en l'acció i que no van desallotjar el local perquè la mobilització era pacífica. 

Les acusacions, en canvi, al·legaven que l'activitat del centre de bellesa s'havia hagut d'aturar durant hores per l'ocupació de desenes de persones, amb pancartes, crits, càntics i xiules, i asseguraven que la filla de la propietària havia patit una crisi d'ansietat i s'havia tancat al seu despatx fins que va ser evacuada amb ambulància.

En començar el judici, l'advocada Anaïs Franquesa va alertar "de la deriva repressiva" que s'està vivint:

"És una petició de pena absolutament desproporcionada. Està havent-hi una deriva clarament repressiva. Fa deu anys això no hauria passat ni pels jutjats o com a molt hauria estat una falta que hauria acabat en absolució."

Fins i tot el relator d'Habitatge de les Nacions Unides havia demanat la retirada dels càrrecs contra els tres acusats i havia considerat "preocupant" que el judici tirés endavant.

Per al Sindicat de Llogateres, les elevades penes demanades per la Fiscalia (fins i tot superiors a les que demanava la propietat en un primer moment) són "un intent de criminalitzar el dret de protesta i la lluita per l'habitatge" per atemorir veïns i entitats de cara a noves accions contra "els qui tenen privilegis".

"El que es porta a judici és una lluita col·lectiva de la qual estem molt orgulloses. Si defensar el dret a l'habitatge i exercir drets fonamentals és un delicte, llavors, que ens posin les manilles perquè ens declarem culpables", va dir Jaime Palomera, a les portes del jutjat fa un mes, on desenes de persones es van concentrar per donar-los suport en començar la vista, com s'explica en aquest vídeo on es pot veure l'estat en què estava pis:

 

 

Minuts abans de fer-se pública la sentència, el portaveu del Sindicat de Llogateres ha demanat, en una piulada a Twitter, que "la repressió no els surti a compte" i que serveixi perquè hi hagi molta més gent mobilitzada.

 

 

ARXIVAT A:
Habitatge
Anar al contingut