Absolta una jove a qui demanaven més de cinc anys de presó per les protestes postsentència

L'Audiència de Barcelona considera que no hi ha ni una sola prova que ella participés en els aldarulls i ha criticat durament l'actuació de la Fiscalia

Montserrat SànchezActualitzat

Dani Gallardo va rebre la primera sentència ferma que ha enviat un condemnat a presó pels aldarulls en les sentències del judici de l'1-O. Però no totes les denúncies que van sorgir de les protestes postsentència han acabat en condemna.

És el cas de l'Andrea, una jove acusada de greus aldarulls a qui el fiscal demanava més de 5 anys de presó. Finalment, l'Audiència de Barcelona l'ha absolt en considerar que no hi havia ni una sola prova que ella participés en els fets, i ha criticat durament l'actuació de la Fiscalia.

El fiscal li atribuïa a l'Andrea haver llençat objectes com pedres o ampolles de vidre contra el cordó policial que el 15 d'octubre del 2019 protegia la delegació del govern espanyol a Barcelona. A més, també acusava la jove d'haver-se resistit durant la detenció i haver provocat lesions a un mosso d'esquadra.

Per aquests fets, la jove va passar un mes en presó preventiva i la Fiscalia demanava que fos condemnada a 5 anys i 3 mesos de presó. Però la sentència, a la qual ha tingut accés TV3, ha estat molt diferent.

L'Audiència de Barcelona argumenta que no hi ha cap prova contra la jove
L'Audiència de Barcelona argumenta que no hi ha cap prova contra la jove (CCMA)

La Fiscalia, sense proves contra la jove

L'Audiència de Barcelona argumenta que no hi ha cap prova que la jove llencés objectes contra la línia policial, i també posa en dubte la seva detenció. Mentre que els policies deien que l'acusada es va resistir amb escarafalls i coces, el vídeo aportat en la causa mostra com estava passiva i l'únic que feia era tapar-se la cara amb les mans.

"(...) els dos agents afirmen que des d'un primer moment l'acusada es va resistir fent aspavientos i donant coces i, en canvi, en la filmació (...) l'acusada es mostra completament passiva i l'únic que fa és tapar-se la cara amb les mans (...)"

El tribunal qüestiona la instrucció del cas, que es va fer en un sol procediment per a tres acusats diferents, inclosa l'Andrea, en lloc d'obrir tres causes separades. Una qüestió tècnica que, segons el tribunal, és de "dubtosa legalitat" i que pot haver perjudicat els acusats en un procés judicial massa complex i lent.

L'Audiència, sobre el testimoni del mosso que assegurava que va ser agredit per l'ara acusada, sentencia que "no es tracta d'un testimoni imparcial" perquè s'havia postulat com a víctima. Sobre aquesta qüestió, el tribunal critica que la Fiscalia no aportés més proves que la declaració d'aquest mosso per demostrar que l'acusada el va agredir, ja que, tractant-se d'una manifestació, hauria pogut citar més testimonis.

Sobre les lesions, el mosso va parlar d'una contusió al genoll contra terra quan reduïa l'acusada, però no hi ha cap prova objectiva de la lesió.

"(...) ha dit que s'havia produït una contusió al genoll al impactar contra terra al reduir a la esmentada acusada (...) no hi ha cap prova objectiva que acrediti la realitat de la referida contusió (...)"

Norma Pedemonte, advocada de la jove absolta, assegura que "no calia arribar fins aquí", perquè "aquests quatre anys de patiment de l'Andrea no li treu ningú".

"Quan tu no tens cap element provatori i les úniques proves objectives, és a dir el vídeo i l'informe mèdic, refereixen que no és que no és cert el que estàs dient, sinó que és inexistent, que és impossible que hagi passat... doncs home."

Dani Gallardo, el primer condemnat

Aquest dijous, el Suprem va confirmar la condemna de quatre anys de presó contra Dani Gallardo, el jove detingut l'octubre del 2019 a Madrid per uns aldarulls després d'una manifestació contra la sentència del procés.

En el judici, Gallardo va negar que agredís cap agent de policia i va dir que no va participar en les protestes contra la sentència del judici del procés. Tot i això, ha estat condemnat per un delicte de desordres públics bàsics i un altre d'atemptat contra agents de l'autoritat amb un delicte lleu de lesions.

El jove, que va estar més d'un any en presó preventiva a Alcalá-Meco, va quedar en llibertat provisional a finals de l'any 2020, però ara haurà de tornar a entrar a la presó.

ARXIVAT A:
Referèndum 1-OJudicialJudici procés
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut