El pare acusat d'abusar de la filla adolescent, assegut davant el tribunal (ACN/Xavier Pi/Marina López)
El pare acusat d'abusar de la filla adolescent, assegut davant el tribunal (ACN/Xavier Pi/Marina López)
Girona

Absolt un pare d'abusar sexualment de la filla menor per deficiències en la investigació

L'Audiència de Girona retreu al jutge instructor no haver "aprofundit" en declaracions o pericials que haurien pogut corroborar els fets

L'Audiència de Girona ha absolt el pare que s'enfrontava a 18 anys de presó per abusar sexualment de la filla adolescent. El tribunal conclou que no hi ha proves que avalin la denúncia de la menor i carrega contra la "lleugeresa" de la instrucció per no haver "aprofundit" en declaracions o pericials que haurien pogut corroborar els fets.

Així, la secció quarta de l'Audiència resol que no s'han pogut provar uns fets que haurien passat en dues ocasions, a finals del 2019 i l'abril del 2020, en ple confinament. Entre aquestes proves que no s'han aportat hi ha una conversa per WhatsApp que la mare de la menor va detallar al judici que havia tingut amb l'acusat i en què ell li demanava "perdó".

L'acusat s'enfrontava a 18 anys de presó per dos delictes d'abús sexual a menor de 16 anys amb prevalença de relació de parentiu. A més de la presó, la Fiscalia i l'acusació particular sol·licitaven 20 anys de llibertat vigilada i que no es pogués acostar a la filla a menys de 300 metres ni comunicar-s'hi durant 10 anys.


"Lleugeresa" en la instrucció

El tribunal de la secció quarta, com ja ha fet en sentències anteriors, critica la instrucció per no haver incorporat a la causa declaracions o pericials que podrien haver servit per provar els presumptes abusos i haver deixat el cas orfe de proves:

No es poden corroborar les manifestacions incriminatòries de la víctima amb elements que les dotin de certa objectivitat, i en no tenir més elements de prova que el relat de la denunciant, i a causa de l'absència d'elements que el corroborin objectivament i subjectivament i davant la negació dels fets per part de l'acusat, la sala té prou elements probatoris per enervar la presumpció d'innocència.

Entre les possibles proves que el tribunal troba a faltar hi ha, a més a més del Whatsapp de la mare de la menor, que es va divorciar de l'acusat arran de la denúncia, informació sobre el seguiment que la menor va fer al Servei d'Intervenció Especialitzada (SIE) perquè només hi ha un informe "mancat d'autor" que no avalua les possibles conseqüències per a la menor "ni tampoc hi ha constància documental del tractament terapèutic" que ha seguit.

A més, tot i que la sala subratlla que hi ha persistència en la incriminació en el relat de la víctima, apunta que hi havia mala relació entre el pare i la menor i considera que "aquestes circumstàncies exigeixen que, a l'hora d'analitzar el seu testimoni, s'hagin d'analitzar amb més zel els paràmetres restants, seguint el criteri que el debat juridicopenal no es pot situar en els termes de la relliscosa credibilitat d'un relat, sinó més enllà: la seva corroboració externa o credibilitat extrínseca".

A banda d'absoldre el pare, l'Audiència també deixa sense efecte les mesures cautelars adoptades en fase d'instrucció. El pare tenia vigent una ordre d'allunyament.

 

ARXIVAT A:
MenorsAgressió sexual
Anar al contingut