"Stealthing", és el que es coneix com treure's el condó sense consentiment (Pixabay)
"Stealthing", és el que es coneix com treure's el condó sense consentiment (Pixabay)

Absolt l'home denunciat per treure's el condó sense permís

La dona el va denunciar per no parar quan va descobrir que no portava el preservatiu, i el fiscal demanava quatre anys de presó

Redacció/AgènciesActualitzat

Falta de proves. Aquest és el motiu amb el qual l'Audiència de Barcelona justifica l'absolució de l'home que afrontava quatre anys de presó per un delicte d'abús sexual per treure's el preservatiu enmig d'una relació sexual, sense el consentiment de la parella.

La secció tercera de l'Audiència conclou en la sentència que no hi ha proves que l'acusat es tragués el preservatiu de forma intencionada durant la relació, ni que la parella exigís que fes servir condó com a condició "sine qua non" per mantenir relacions sexuals amb ell.

El judici va posar sobre la taula l'abast penal de l'"stealthing" -treure's el condó sense consentiment-, una conducta que a Espanya gairebé no ha estat castigada per la via penal, però que en altres països, com Alemanya o Suïssa, s'ha saldat ja amb múltiples condemnes.

En el cas que s'ha jutjat va passar el juliol de 2019 quan una dona nord americana va denunciar un jove amb què havia coincidit en un festival de música a Pineda de Mar, al Maresme i després van anar a un hotel de Calella on van tenir una relació sexual.

La dona va denunciar que havia exigit a l'home que fes servir preservatiu i li va lliurar un condó, però que enmig de la relació es va adonar que no el portava i li va exigir que parés, encara que l'home va seguir penetrant-la fins que ella se'l va treure del sobre clavant-li un cop de cap.


La dona no va anar al judici

La denunciant va prestar declaració en fase d'instrucció, però després no va poder ser localitzada per comparèixer en el judici, ja que no va contestar als correus que se li van enviar a l'adreça que havia donat al jutjat.

La sala només va comptar amb l'enregistrament en vídeo d'única declaració, cosa que, segons la sentència, va impedir als jutges veure el "rostre, el moviment de les seves mans o els canvis d'expressió facial" al relat de la víctima, amb la qual cosa s'ha perdut "tota percepció del llenguatge no verbal de la testimoni".

El tribunal també ha tingut en compte la "dificultat idiomàtica" de la dona, que va declarar en castellà encara que la seva llengua habitual és l'anglès, i la manca de proves que el processat tingués cap lesió, ni que fos lleu, pel cop de cap que ella li va clavar.

A Espanya, consten dos precedents contradictoris sobre casos de "stealthing": el d'un jutjat de Salamanca que va condemnar per abusos sexuals un home que es va treure el preservatiu en una relació i un altre de l'Audiència de Madrid que va absoldre el processat en concloure que no hi havia delicte perquè la penetració sí que havia estat consentida, encara que amb protecció.

ARXIVAT A:
Agressió sexual
Anar al contingut