L'escultor Enrique Tenreiro pintant la tomba de Franco
L'escultor Enrique Tenreiro pintant la tomba de Franco

Absolen l'artista que va pintar la làpida de Franco en ple debat sobre l'exhumació

La Fiscalia l'acusava d'un delicte contra la llibertat de consciència i li demanava un any de presó

RedaccióActualitzat

L'Audiència de Madrid ha absolt Enrique Tenreiro, l'artista que va fer una pintada a la tomba de Franco al Valle de los Caídos. El tribunal considera que no va cometre cap delicte contra la llibertat de consciència, perquè no volia interrompre la missa, sinó denunciar que Franco continués enterrat allà.

La Fiscalia, que acusava l'artista d'haver actuat "amb evident menyspreu cap als sentiments religiosos", havia demanat que se'l condemnés a un any de presó per un delicte contra la llibertat de consciència. Tenreiro, però, va defensar en el judici que respecta molt tant els capellans com les religions.

També va assegurar que va fer servir la pintura més fàcil de netejar que va trobar perquè "no volia fer malbé la làpida", i que va escurçar l'acció per no fer nosa.

Tenreiro, el dia del judici a l'Audiència (Europa Press)

Per la seva banda, l'acusació particular, exercida per l'Associació per a la Defensa del Valle de los Caídos, va acusar Tenreiro d'"actituds pròximes al terrorisme" i demanava dos anys i 5 mesos de presó per dos delictes més: profanació d'una tomba i també coacció de la llibertat religiosa.


En ple debat sobre què se'n feia, de les despulles del dictador

L'acció de Tenreiro es remunta a l'octubre del 2018, en ple debat sobre què s'havia de fer amb les restes de Francisco Franco. Aquest va ser el moment:

Feia pocs mesos que el govern espanyol havia iniciat el procés per treure el dictador del Valle de los Caídos, i era quan la família volia portar-lo a la catedral de l'Almudena de Madrid.

Un any després se'l va traslladar al cementiri del Pardo, el barri al nord de Madrid on el dictador va viure des de la Guerra Civil,

Enrique Tenreiro, escultor i artista gallec de 52 anys, ha fet els últims anys altres accions i performances semblants a la que l'ha portat als jutjats, com per exemple passejar-se despullat i arrossegant una creu per la Ciutat de la Cultura de Santiago de Compostel·la, projecte que considera "una creu" per a la cultura gallega.

ARXIVAT A:
Franquisme
Anar al contingut