El magatzem de gas Castor (Europa Press)
El magatzem de gas Castor (Europa Press)

Absolen els directius del projecte Castor 15 dies després del final del judici

L'Audiència de Castelló fa seva la tesi de la defensa i conclou que els terratrèmols no es podien preveure i en minimitza l'abast

Redacció/ACN Actualitzat
TEMA:
Castor

Els dos exdirectius del projecte Castor han quedat absolts de delicte ambiental i contra els recursos naturals.

Només 15 dies després del final del judici, l'Audiència de Castelló ha exhonerat els exresponsables del projecte gasístic i de l'empresa adjudicatària Escal UGS, Recaredo del Potro i José Luis Martínez Dalmau.  

El tribunal fa seves, de forma pràcticament total, les tesis que la defensa va presentar al llarg de la visita oral: assegura que els terratrèmols difícilment es podien preveure, que no existeix consens científic sobre la causa que els va originar i, fins i tot, minimitza l'abast dels sismes.

En aquest sentit, descarta que arribessin a produir danys personals ni materials a la població de les poblacions properes, del Montsià i el Baix Maestrat. 


"No van estar impassibles" davant dels sismes

La sentència, que es pot recórrer al Suprem, rebutja també els danys morals que reclamava l'acusació particular de la plataforma d'afectats Aplaca.

L'Audiència argumenta que la conducta dels acusats "tenia per finalitat el desenvolupament d'una activitat industrial i no la pura intenció de causar terratrèmols capaços de produir efectes lesius o danyosos".

També diu que no eren conscients que l'activitat pogués "generar un risc cert de perjudicar el medi ambient i, no obstant això, executessin l'acció". A més, s'ha demostrat, diuen, que els acusats "no van quedar impassibles" davant l'augment de la sismicitat entre els dies 9 i 17 de setembre, sinó que van anar adoptar mesures correctores. 

Els demanaven 6 anys de presó i 1,8 milions de compensació

El judici va començar el 8 d'octubre. La Fiscalia demanava per a cadascun dels acusats 6 anys de presó i 15.600 euros de multa per delicte ambiental amb risc per a la vida i amb ocultació d'informació a l'administració, però va retirar l'acusació de risc catastròfic perquè va considerar que no havia quedat acreditat. 

Un moment de l'última sessió del judici pels terratrèmols de la plataforma Castor
Un moment de l'última sessió del judici pels terratrèmols de la plataforma Castor(ACN / Jordi Marsal)

L'acusació particular, per la seva banda, demanava cinc anys de presó per als directius jutjats.

Els 123 afectats pels moviments sísmics, agrupats a la plataforma Aplaca, reclamaven a la concessionària --participada majoritàriament per ACS, l'empresa de Florentino Pérez-- i als directius més de 1,8 milions d'euros per danys morals en compensació per "l'onada de pànic" a conseqüència dels 552 terratrèmols que es van registrar als municipis afectats 

La defensa, per contra, demanava l'absolució tant dels acusats com de la mercantil.  

Malgrat l'altíssima complexitat tècnica i científica del cas, amb una vista oral que es va allargar durant gairebé un mes, l'Audiència ha dictat sentència en només dues setmanes.

 

ARXIVAT A:
Castor Judicial País Valencià
Anar al contingut