Moment de l'acte en què s'ha abocat els sediments al riu (ACN/Ariadna Escoda)
Deltebre

Aboquen 200 quilos de terra a l'Ebre per reclamar que s'obri el pas als sediments

Les entitats defensores del Delta critiquen el Pla Hidrològic de l'Ebre, que "no soluciona el problema de regressió"

Actualitzat
TEMA:
Medi ambient

La inundació del delta del riu Ebre i la pèrdua del relleu actual és motiu de preocupació. Les entitats defensores del Delta denuncien una inacció de les institucions per salvar-lo. Amb una protesta simbòlica, han exigit un augment dels sediments al riu

La protesta feta a Deltebre per les entitats defensores del Delta reclama canvis en el Pla Hidrològic de l'Ebre (PHE) i accions immediates.

Unes 80 persones han abocat al riu una vintena de cabassos de terra, d'uns deu quilos cadascun. L'objectiu és reivindicar l'obertura de les comportes de les preses on queden retinguts els sediments que baixen riu avall.


"Els sediments, que tornin al riu"

En un acte poètic, els sediments han retornat al riu. Els han extret de la planta de l'Ampolla del Consorci d'Aigües de Tarragona, segons ha explicat el portaveu de l'Associació Sediments, Josep Juan.

"Són sediments que s'han desviat del riu Ebre i que aquest diumenge els retornem perquè arribin al delta de l'Ebre i s'hi quedin. Normalment, aquest material s'utilitza per reomplir pedreres."
 

Tipus de sediments que les associacions defensen que haurien de baixar pel riu (ACN/Ariadna Escoda)

La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha anunciat que presentarà al·legacions al PHE perquè considera que "no soluciona el problema de regressió del Delta". Una de les propostes que reivindiquen les entitats és el buidatge periòdic dels embassaments a través de l'obertura de les comportes.

"En un moment de riuada, es pot buidar els embassaments mitjans i petits i s'aprofita la força de l'aigua per arrossegar els sediments riu avall, és la manera més econòmica de transportar-los"

Es tracta d'un mètode que segons l'activista és el més econòmic, però no està sobre la taula per evitar involucrar Endesa, situació que els sembla "'inadmissible". D'altra banda, les entitats defensores del Delta també han reclamat un cabal ecològic suficient que faciliti la baixada de sediments riu avall.

El futur del Delta, en perill segons els ecologistes

La Plataforma en Defensa de l'Ebre, una de les entitats organitzadores de l'acte, ha remarcat que la manca de sediments al riu compromet el seu futur, segons ha assegurat la membre de la plataforma Matilde Font.

"Fins que pel riu no baixi més aigua i més sediments, el delta de l'Ebre no farà res més que patir."

També han apuntat que qualsevol altra mesura que s'apliqui al riu, com ara moviments de terra, seran "pedaços que costaran molts diners als contribuents".
 

Cartells de protesta a favor de l'augment dels sediments a Deltebre (ACN/Ariadna Escoda)

Amb el lema "Lo riu és vida, aigua i sediments", els manifestants han exigit voluntat política per invertir els pressupostos necessaris per assegurar la baixada de sediments pel riu. A més, també han denunciat l'incompliment dels contractes de concessions de les empreses hidroelèctriques, que afirmen, no entreguen el 25% de l'energia produïda per pal·liar els impactes socials que generen.

Segons les entitats, aquesta és la primera acció reivindicativa a les Terres de l'Ebre per reclamar que baixin els sediments al riu, "però no l'última".

 

ARXIVAT A:
Medi ambient Ecologia
Anar al contingut