Shinzo Abe posa un pin en forma de rosa sobre el nom dels electes
Shinzo Abe posa un pin en forma de rosa sobre el nom dels electes
Tòquio

Abe guanya al Japó amb possibilitats de modificar la Constitució pacifista

Els resultats que l'actual primer ministre ha obtingut en les eleccions anticipades el permetran, a base d'aliances, canviar la Constitució perquè les tropes puguin combatre a l'estranger

RedaccióActualitzat

Cap sorpresa en les eleccions anticipades d'aquest diumenge al Japó. Shinzo Abe ha revalidat la seva majoria per tercer cop en menys de cinc anys.

En uns comicis marcats per la proximitat del tifó Lan i una baixa participació, el Partit Liberal Democràtic d'Abe ha guanyat almenys 264 dels 465 escons de la cambra baixa del Parlament. I la coalició governant formada pel PLD i el partit Komeito en suma almenys 310. Uns resultats que el permetran aconseguir, a base d'aliances, el seu objectiu de sumar una majoria de dos terços i canviar la Constitució pacifista del Japó perquè les tropes puguin combatre a l'estranger.

"Espero posar un punt final a la discussió sobre si la presència de les tropes d'autodefensa en l'actual tensió per Corea del Nord és constitucional o no", ha dit el primer ministre.

Shinzo Abe havia fet la promesa d'esmenar per primera vegada la Carta Magna del 1947 per donar reconeixement en el text a l'exèrcit, anomenat Forces d'Autodefensa, per potenciar internacionalment les capacitats militars del Japó.

Per tirar endavant la reforma històrica, rebutjada per molts japonesos i per països veïns com la Xina o Corea del Sud, que la consideren una tornada al militarisme, necessita dos terços del Parlament i la ratificació en referèndum.

El primer ministre podrà continuar el seu ambiciós programa econòmic conegut com "Abenomics", que va posar en marxa el 2012 i que ja havia conegut alguns èxits econòmics, com la millora de l'ocupació, bàsicament gràcies a un ien baix que ha afavorit les exportacions.

El nou mandat el permetrà tornar a l'energia nuclear després del trauma de Fukushima o augmentar els impostos sobre el consum.

 

 

ARXIVAT A:
Japó
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut