Jerusalem

Abbas adverteix que els palestins estan a punt de la guerra civil en els actes pel 40è aniversari de la guerra dels Sis Dies

El president palestí, Mahmud Abbas, ha advertit que els palestins es troben a punt d'una guerra civil i que l'actual govern d'unitat és l'última oportunitat que tenen per salvar-se d'aquesta catàstrofe. Segons ha dit Abbas en un discurs a Ramallah amb motiu dels 40 anys de l'inici de la guerra dels Sis Dies, la guerra civil "seria fins i tot pitjor que l'ocupació" a Cisjordània, Gaza i Jerusalem. Mentre, palestins i pacifistes israelians s'han manifestat en nombrosos punts d'Israel i de Cisjordània i Gaza per protestar contra l'ocupació dels territoris palestins, amb motiu de l'efemèride.

Actualitzat
Quaranta anys després de l'inici de l'anomenada guerra dels Sis Dies, el resultat d'aquella guerra continua pesant com una llosa sobre la població palestina ocupada, però resulta igualment corrosiu per als ocupants. Per commemorar aquest trist aniversari, nombroses organitzacions palestines i institucions públiques han convocat actes de protesta i de record per tot Cisjordània i Gaza. Des de la guerra dels Sis Dies, els territoris palestins estan sota ocupació militar israeliana i amb l'aspiració de crear-hi un estat independent.

Per donar suport a aquesta reivindicació i expressar el seu rebuig a l'ocupació, nombrosos grups pacifistes israelians han celebrat actes de protesta, com és el cas d'una marxa en bicicleta i monopatí als carrers de Tel Aviv. També en aquesta ciutat s'ha inaugurat "Els últims quaranta anys", una mostra de 40 imatges de quatre autors, un periodista, un fotògraf i dos artistes gràfics.

Amb tot, la policia israeliana també ha prohibit un altre acte commemoratiu palestí previst a Jerusalem pel quarantè aniversari de la guerra dels Sis Dies. L'acte s'havia de celebrar en un hotel de Jerusalem Est, sector que els palestins reivindiquen com a capital del seu futur estat, però els participants s'han trobat en arribar que els agents els barraven el pas mentre els entregaven una ordre que prohibia la concentració. L'ordre, signada pel ministre de Seguretat Interior, Avi Dichter, indicava que l'acte comptava amb el suport de l'Autoritat Nacional Palestina.

Una guerra ràpida però mai acabada

La matinada del 5 de juny de 1967, Israel iniciava l'anomenada guerra dels Sis Dies i poc després, l'aleshores ministre de Defensa israelià, Moshe Dayan, va comparèixer davant el mur de les Lamentacions acabat de conquerir. Va ser potser la imatge més emblemàtica d'aquella victòria, una guerra que modificaria el mapa del Pròxim Orient fins avui mateix. A les dues del migdia, fa 40 anys, ja estava tot decidit. L'aviació israeliana havia destruït, als seus aeroports, l'aviació egípcia. Els altres cinc dies serien pràcticament una passejada militar. El resultat final de l'ofensiva va significar per a Israel multiplicar per quatre el territori sota el seu control, inclòs el Sinaí egipci, ara ja retornat.

Anar al contingut