També s'exigeix que la farina emprada sigui integral en un 100%

Abaixen l'IVA al pa integral, que haurà de ser 100% fet amb farina d'aquest tipus

S'amplien els requisits exigits per elaborar els pans considerats més saludables com el de sègol o el multicereal

Actualitzat

L'últim consell de ministres ha aprovat abaixar per decret el preu d'alguns tipus de pa, com l'integral, per la via de reduir-ne l'IVA.

En concret, l'executiu espanyol considera com a "pa comú", al qual s'aplica un impost reduït del 4%, els pan integrals i els elaborats amb altres cereals apart del blat. A aquests tipus de pa s'aplicava fins ara un del 10%

El ministeri d'Agricultura ha precisat que aquesta nova definició fa més assequible al ciutadà els tipus de pa que són més beneficiosos per a la salut i que cada cop més demandats pels consumidors.

 



Nous requisits per al pa integral

A la vegada, la normativa contempla requisits més estrictes per considerar un pa com a integral:

- S'exigeix que el 100% de la farina emprada sigui integral. Per a aquells pans integrals o d'altres cereals que no estiguin elaborats de forma exclusiva amb aquest tipus de farines, s'haurà d'indicar el percentatge de farina en l'etiquetatge. 

- En el cas de pa fet amb altres cereals, també s'inclouen requisits més estrictes. Per exemple, el pa de sègol només pot ser elaborat amb aquest tipus de farina.

- També es defineix el pa multicereal: elaborat amb tres o més farines. Cadascuna d'elles estarà en una proporció mínima del 10%.

- A més, es concreta la definició de massa mare, que es preserva només per un tipus d'elaboració que limita l'ús de llevats industrials, i s'estableixen els requisits per utilitzar la denominació 'elaborat amb massa mare'.

 



- En la norma també es defineix l'elaboració artesana del pa, en què ha de prevaler el factor humà davant del mecànic i els requisits que s'han de complir per poder incloure aquesta menció en l'etiquetatge dels productes.

 - La denominació "pa de llenya" només podrà usar-se si s'ha fet servir un forn que funcioni només amb llenya.

 

Ús de la sal en la cocció del pa

- El pa baix amb sal també tindrà un IVA del 4% i es limita la quantitat de sal que es pot usar per elaborar el pa comú. El límit màxim del contingut de sal serà obligatori a partir d'abril del 2022.

 

 

Alguns estudis ja havien reclamat que el preu del pa integral calia que baixés. Com és el cas de la Universitat Rovira i Virgili amb  l'Associació Espanyola de Tècnics Cerealistes.

Segons dades de la patronal del sector Asemac, el consum mitjà per persona i any de pa va ser de 31 quilos el 2018, amb una despesa de 76 euros, per persona i any. 

ARXIVAT A:
AlimentacióEconomia de butxaca
Anar al contingut