A punt de començar el curs, incògnites sobre quines extraescolars es faran

Alguns centres ha decidit no oferir-ne fins a veure com evoluciona la pandèmia tot i que les famílies les reclamen

Sònia Poll MartínezActualitzat

La meitat de les escoles públiques han decidit no programar activitats extraescolars aquest curs, pendents de l'evolució de la pandèmia, segons l'associació del lleure ACELLEC. Famílies i empreses que s'hi dediquen ho troben exagerat, sobretot tenint en compte els pocs contagis que hi ha hagut als casals i colònies d'aquest estiu.

A Blanes, l'Ajuntament i les direccions de les escoles han acordat no fer extraescolars almenys fins al gener. L'alcalde, Àngel Canosa, és partidari de veure com evolucionen els contagis.

"Estic ben convençut que la voluntat de tots, i principalment dels pares, és la de preservar al màxim la salut dels seus infants i, ara, amb el vistiplau de les direccions dels centres escolars, hem decidit que no era moment d'ampliar aquesta oferta."

Les AMPES, en canvi, sí que volen que se'n facin. Ester Enrich és de l'AMPA de l'escola Sa Forcanera i creu que es podrien prioritzar algun tipus d'activitats.

"Proposàvem fer només les extraescolars d'exterior, res d'interior. El que passa és que ens han avisat que no, que totes les extraescolars quedaven anul·lades."

 

A l'inrevés passa a Lloret, on són les AMPES les que han eliminat l'oferta d'extraescolars a les escoles, com a mínim el primer trimestre. Carles Costa és el president d'InterAMPA i es mostra prudent respecte a fer activitats després de l'escola.

"Millor, no. Esperem esdeveniments. Comencem el curs i sobre la marxa, depèn com estigui el tema, les anem oferint o continuem sense oferir-les."

Més de la meitat de les escoles públiques catalanes han prohibit fer activitats extraescolars al centre o encara s'estan pensant si n'oferiran.

Però des de l'Associació Catalana d'Empreses del Lleure, l'Educació i la Cultura, ACELLEC, el gerent, Pep Montes, considera que es poden fer de manera totalment segura.

"Ens estan dient que aquestes activitats aquest curs no seran possibles. No és cert. Seran perfectament possibles i que es facin o no depèn només que les direccions les autoritzin."

"Els grups de nens que faran activitats extraescolars seran grups estables. Per tant, el risc de contagi queda absolutament minimitzat."

En canvi, segons la Fundació Pere Tarrés, pel que fa a les extraescolars en les escoles concertades, el nombre d'inscripcions per a aquest curs és pràcticament igual que el curs passat.

De de l'Aliança Educació 360, una entitat que vetlla per la igualtat d'oportunitats en l'aprenentatge, Fathia Benhammou considera que no es pot prescindir de les extraescolars:

"Ens sembla des de l'Educació 360 que hem de garantir el dret a les extraescolars com una part irrenunciable del dret educatiu. Perquè la major part de les desigualtats educatives actualment s'estan donant fora de l'espai escolar, en l'espai de les extraescolars."

De fet, les activitats que s'han fet a l'estiu han estat un èxit. Del 56.000 nens i nenes que han fet casals i colònies d'estiu a través de la Fundació Pere Tarrés o Fundesplai, les dues grans fundacions de lleure a Catalunya, només 15 infants i 5 monitors van contagiar-se.

ARXIVAT A:
Educació Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut