Obligaven l'home a estar fins a 18 hores demanant almoïna al carrer (Mossos i GUB)
Barcelona

A la presó un clan familiar per explotar un home obligant-lo a fer de captaire a Barcelona

Mentre guanyaven entre 300 i 500 euros al dia, que es gastaven en joc i comprant propietats al seu país, a l'home se li va haver de tallar una cama per les penoses condicions en què vivia al carrer

Actualitzat

Els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana han detingut dos homes i una dona per obligar un home a fer de captaire al carrer a Barcelona. Hi guanyaven entre 300 i 500 euros al dia, que es gastaven en joc i comprant propietats al seu país.

Dos dels explotadors havien fugit del país i gràcies a la col·laboració de la policia romanesa els van poder detenir i extradir. Els tres detinguts han ingressat a la presó.


Malalt i enganyat

A l'home, d'edat avançada, malalt i sense recursos, el van convèncer per venir des de Romania prometent-li que tindria feina i milloraria la seva situació. Un cop aquí li van prendre la documentació i el van forçar a fer jornades de fins a 18 hores demanant almoina als Jardinets de Gràcia. El feien dormir al carrer i en molts casos no li donaven ni menjar ni beguda.

Les moltes hores que passava al carrer en posicions forçades li restaven mobilitat i fins i tot s'acabava fent les necessitats a sobre. Per culpa d'aquesta situació penosa li van haver d'amputar la cama esquerra.

La penosa situació del captaire va fer que li haguessin d'amputar una cama (Mossos i GUB)

 

Detectat pels serveis socials

La investigació va començar l'agost del 2018, després que els serveis socials de l'Ajuntament de Barcelona van detectar l'home, que no tenia recursos, ni socials ni econòmics. Van sospitar que es podia tractar d'un possible cas d'explotació per mendicitat.

Els seus explotadors el tenien controlat en tot moment i hi arribaven a guanyar entre 300 i 500 euros al dia.
Els guanys se'ls gastaven davant d'un bar de Barcelona en un joc d'atzar molt popular a Romania, el "barbut", i també comprant propietats al seu país.

L'home, que va ser captat l'any 2016 a Romania, reunia les condicions idònies per ser triat com a víctima pels seus explotadors: tenia una edat avançada, no disposava de feina ni recursos, vivia en una casa que requeria una urgent rehabilitació, no disposava de cap formació amb qualificació professional i a Barcelona no hi tenia cap familiar o conegut amb qui pogués tenir algun vincle.

Els seus explotadors hi guanyaven entre 300 i 500 euros al dia (Mossos i GUB)


Tràfic i explotació d'éssers humans

Els Mossos, en coordinació amb la Guàrdia Urbana de Barcelona i el jutjat número 5, que s'havia fet càrrec de la instrucció del cas, van poder identificar els responsables de la captació, el trasllat i l'explotació d'aquest home. Es tractava de tres individus de nacionalitat romanesa que formaven part d'un clan familiar i que operaven com a grup criminal.

Dos dels sospitosos havien fugit davant del risc de ser detinguts. La jutgessa va emetre dues ordres de detenció europees, i uns mesos més tard, gràcies a la col·laboració de les autoritats romaneses, van poder ser detinguts i extradits.

El tercer implicat va ser detingut el 19 de gener per la Guàrdia Urbana de Barcelona. La jutgessa va decretar presó per a tots tres per formar part d'un grup criminal i per tràfic d'éssers humans amb finalitat de mendicitat.

ARXIVAT A:
Mossos d'EsquadraPolicial
Anar al contingut