Alexei Navalni en una protesta a Moscou (Reuters/Shamil Zhumatov)

A Navalni li van posar verí als calçotets, segons un suposat agent rus

L'opositor assegura que ha aconseguit enganyar un agent de la intel·ligència russa perquè li donés detalls del seu enverinament

L'opositor rus Aleksei Navalni va assegurar dilluns que havia enganyat un agent del servei secret de Rússia perquè li donés detalls del pla del Kremlin per enverinar-lo, i que li va dir que l'agent nerviós amb què van provar d'assassinar-lo l'hi van col·locar als calçotets.

Navalni, un dels crítics amb el règim de Vladímir Putin més coneguts, va ser enviat a Alemanya per rebre tractament l'agost passat, després de trobar-se malament a bord d'un avió a Rússia. Les autoritats alemanyes van assegurar que l'opositor havia estat enverinat amb l'agent nerviós Novitxok en una temptativa d'assassinat, una afirmació que molts països occidentals accepten.

L'acusació pel que fa a la implicació de les autoritats russes en aquest enverinament es va apuntalar substancialment a mitjans de desembre, després que una investigació conjunta del consorci Bellingcat, la capçalera russa The Insider, Der Spiegel i la CNN va deixar al descobert la identitat de l'equip d'assassins del Servei Federal de Seguretat rus (FSB) designat pel Kremlin.

En un vídeo que va publicar al seu web diumenge, Aleksei Navalni sosté que va trucar a un dels seus suposats enverinadors, abans que la investigació periodística es publiqués, fent-se passar per un adjunt al secretari del Consell de Seguretat de Rússia.

L'FSB i Putin ho neguen tot

Un dels implicats, que Navalni identifica com un empleat de l'FSB, hauria parlat amb ell uns 49 minuts i, segons sembla, formava part de l'"equip de neteja", assegura l'opositor. La gravació i la transcripció de la conversa són d'accés públic.

Reuters no ha pogut verificar de manera independent si la trucada i la identitat de l'interlocutor són reals, i el Kremlin ha rebutjat repetides vegades qualsevol suggeriment sobre la implicació de les autoritats russes en la temptativa d'assassinat de Navalni.

"El vídeo i la trucada són falsos", han assegurat fonts de l'FSB a l'agència de notícies estatal TASS, mentre titllaven la investigació de Navalni sobre el seu enverinament de "provocació planificada".

Putin va desestimar les informacions dels mitjans sobre l'enverinament de l'opositor rus, afirmant que eren continguts fabricats per la intel·ligència dels EUA per provar de presentar Aleksei Navalni com algú més important del que realment és.

Navalni és ara mateix a Alemanya, convalescent, però ha dit que té plans per tornar a Rússia com més aviat millor.

ARXIVAT A:
Rússia
Anar al contingut