A l'UCI per Covid amb només 16 anys: el risc d'una malaltia que també afecta els joves

Amb prop de 3.000 joves hospitalitzats el 2020, Salut busca conscienciar-los amb una campanya a les xarxes amb sis influencers

Actualitzat

Amb 16 anys, l'Arlet Arenas ha passat una setmana a l'UCI i una altra setmana a planta, per la Covid. Els joves tampoc s'escapen d'aquesta malaltia, tot i que en molts casos la passen de manera asimptomàtica.

Durant l'any passat, es van contagiar de coronavirus prop de 90.000 joves, d'entre 15 i 35 anys. Va caler hospitalitzar-ne 2.950 i 233 van ser a la Unitat de Cures Intensives, segons les dades oficials.

 

"En cap moment vaig pensar que seria tan greu, fins que em van portar a l'UCI. Llavors va ser: potser sí que estic malament", explica l'Arlet.

Quan li van detectar la Covid, gairebé no tenia símptomes, tret de la pèrdua d'olfacte, però tres setmanes després es va trobar malament, amb febre i mal de cap i va caler ingressar-la.

La doctora Susana Melendo, adjunta a la Unitat d'Infectologia Pediàtrica de l'Hospital Vall d'Hebron, diferencia dues evolucions diferents de la malaltia entre els joves:

"Els més grans fan Covid típic, amb pneumònia bilateral, i els adolescents són pacients que han passat Covid asimptomàtic i a les 2-4 setmanes fan inflamació cardíaca, que és el que porta alguns a l'UCI, perquè fan miocarditis. Això vol dir que s'inflama el cor i no acaba de funcionar bé."

 

El Departament de Salut ha demanat l'ajuda dels influencers per conscienciar els joves dels riscos de la Covid. Amb la campanya #HoSeguiremDonantTot, busca la seva complicitat.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by lildami (@lildami)

 

Els referents implicats en les xarxes socials són Marta Cillán i Sara Giménez, cocreadores de @Devermut ; la realitzadora i il·lustradora Marta Puig (@Lyona_ivanova); el creador de continguts David Rodríguez (@Daviditsme_cat); el periodista i youtuber Valentí Sanjuan (@Valentisanjuan); l'artista Damià Rodriguez (@Lildami); i Álvaro García (@Alvaro_loputo).

A la mateixa campanya adreçada als joves, també hi participen sanitaris entre 25 i 30 anys que han viscut la Covid des de l'Hospital Vall d'Hebron, l'Hospital de Bellvitge i l'Hospital del Mar.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut