A l'espera de la sentència del procés, entre filtracions i missatges dels presos

A poques hores que es conegui la sentència del procés, ni procuradors ni advocats han rebut cap notificació
A l'espera de la sentència del procés, entre filtracions i missatges dels presos

A l'espera de la sentència del procés, entre filtracions i missatges dels presos

A poques hores que es conegui la sentència del procés, ni procuradors ni advocats han rebut cap notificació
Redacció Actualitzat
TEMA:
Judici procés

Si no hi ha canvis d'última hora, aquest dilluns, els set magistrats de la sala penal del Tribunal Suprem, presidit per Manuel Marchena, firmaran la sentència del procés i després ja es farà pública. Fonts del tribunal diuen que només queda aquest pas i que si hi hagués alguna modificació no seria substancial.

Modificacions que en tot cas serien matisos, perquè, diuen, a aquestes alçades la part fonamental, que és l'encaix dels fets amb els delictes, i les penes, ja està consensuada. De moment, ni advocats ni procuradors han rebut cap notificació.

 

Malestar per les filtracions

Aquest dilluns podria haver-hi sentència, tot i que s'ha parlat, també, de la possibilitat que es retardi a algun altre dia, sobretot després de les filtracions publicades que diuen que la condemna serà per sedició, la tesi de l'Advocacia de l'Estat, i no per rebel·lió, com demanava la Fiscalia. Unes filtracions que han molestat les defenses, els acusats i també el jutge Marchena, segons ha assegurat ell mateix.

Jordi Sànchez compara la sentència amb els preparatius de l'1-O i es pregunta com pot ser s'aconseguís discreció amb la ubicació de les urnes, però, en canvi, el Suprem no ho hagi aconseguit amb la sentència. I acaba dient que no es creu la indignació de Marchena.

 

Josep Rull diu que les informacions filtrades "són l'enèsim escarni que patim" i les considera "impròpies d'un estat de dret seriós i solvent".

 

La seva defensa ja ha avançat que si es confirmen les informacions publicades estudia presentar una denúncia al Consell General del Poder Judicial perquè suposen "una flagrant vulneració del secret de les deliberacions".

 

 

Quatre mesos de deliberació

El jutge Marchena va tancar el judici ara fa quatre mesos, el 12 de juny, amb la fórmula "Moltes gràcies a tots, vist per a sentència". Han estat quatre mesos de deliberació i d'espera per als 13 encausats -nou d'ells ja fa entre un any i mig i dos que estan en presó preventiva- per saber el que el tribunal considera que va passar la tardor del 2017 a Catalunya.

Una de les coses a les quals el Suprem haurà de respondre en una possible sentència condemnatòria és quin bé jurídic va quedar afectat amb els fets de la tardor del 2017. Els juristes els resumeixen en dos: afectació del sistema constitucional, que seria acceptar el delicte de rebel·lió, o alteració de l'ordre públic, que correspondria al de sedició.

El tribunal també els pot absoldre. Amb tot, encara quedarien dos delictes més: la malversació i una desobediència reconeguda pels acusats.

 

 

El delicte de rebel·lió és acceptar l'acusació de la Fiscalia. El ministeri públic considera també que es van destinar fons públics i, per tant, s'agafa a la pena més alta prevista: la que va dels 25 als 30 anys de presó. 25 anys és el que es demana per a Junqueras, l'acusat amb la pena més alta.

El delicte de sedició és el que defensa l'Advocacia de l'Estat. Les penes van de 10 a 15 anys per als caps de la sedició. Amb 12 per a Junqueras, considerat el referent.

Ni pels presos ni pels familiars estant sent fàcils aquestes hores de compte enrere per saber la sentència.

 

 

Proclamació de candidats del 10N

Aquest mateix dilluns, a més, passa una altra cosa important: les Juntes Electorals Provincials han de proclamar els candidats a les eleccions del 10N.

Entre ells hi ha sis acusats que esperen resolució del tribunal: Junqueras, Romeva, Rull, Turull, Forn i Sànchez. Si la publicació de la sentència es dilata, ells serien proclamats, ni que sigui de manera simbòlica i se'ls hagi de treure de la llista més tard.

 

Vista sobre la immunitat de Junqueras

Un altre punt destacat a tenir en compte aquest dilluns és la vista sobre la immunitat de Junqueras a Luxemburg. No hi haurà decisió al respecte aquest dilluns mateix. Però d'alguna manera, sí que s'obrirà un altre camí.

El TJUE dictaminarà d'aquí a unes setmanes, i en funció del que digui, la Fiscalia espanyola mourà fitxa per reactivar euroordres per fer venir Puigdemont. Si el Tribunal de la Unió Europea diu que Junqueras no és immune, el ministeri públic ho tindria més fàcil per fer la petició a Llarena, que és qui ha de fer la petició a Bèlgica.

Sigui com sigui; tot a l'espera d'una sentència que haurà de resoldre alguns dubtes que van quedar del judici, algunes contradiccions que encara no tenen resposta.

ARXIVAT A:
Judici procés

NOTÍCIES RELACIONADES