L'APE, juntament amb les entitats veïnals, han exigit mesures contra els talls de subministrament als barris de Sant Roc, Font de la Pólvora i …
L'APE, juntament amb les entitats veïnals, han exigit mesures contra els talls de subministrament als barris de Sant Roc, Font de la Pólvora i Culubret

A les fosques en ple hivern: barris vulnerables denuncien les apagades d'Endesa

Endesa atribueix les sobrecàrregues elèctriques a les connexions irregulars als barris de Sant Roc (Badalona), Font de la Pólvora (Girona) i Culubret (Figueres), davant les denúncies dels veïns pel mal estat de la xarxa

RedaccióActualitzat

L'Aliança contra la Pobresa Energètica ha denunciat "talls indiscriminats" als barris de Sant Roc de Badalona, Culubret de Figueres i Font de la Pólvora de Girona per les males condicions de la xarxa elèctrica de companyies com Endesa.

Davant la seu de la companyia, juntament amb les plataformes veïnals, han exigit solucions als talls que tenen, "que s'allarguen durant hores" i que priven del subministrament energètic els veïns en ple hivern. Asseguren que no descarten recórrer a la via judicial.

 

La multinacional elèctrica ha respost al malestar veïnal atribuïnt les sobrecàrregues a les connexions irregulars en alguns pisos on hi pot haver plantacions de marihuana. Així, sosté que les xarxes elèctriques dels tres barris es troben "en bon estat i dimensionades per cobrir la demanda dels clients".

La companyia ha subratllat en un comunicat que treballa "de manera coordinada" amb els cossos de seguretat i els ajuntaments per "trobar una solució a les interrupcions de subministrament provocades per sobrecàrregues originades per connexions irregulars".

500 famílies es veuen afectades pels continus talls de subministrament a Sant Roc, a Badalona
Cinc-centes famílies es veuen afectades pels continus talls de subministrament a Sant Roc, a Badalona (ACN / Andrea Zamorano)

En el cas de Sant Roc, l'ajuntament de Badalona ha xifrat en 500 les famílies afectades. Convé recordar que al gener de 2019, un incendi originat per sobrecàrrega elèctrica a un edifici del barri va causar la mort de tres persones.

A la Font de la Pólvora, les entitats veïnals asseguren que malgrat els projectes de sectorialització de la xarxa, els talls entre sis i set hores es van repetir durant el confinament.

 

Auditoria a Girona

L'Ajuntament de Girona encarregarà una auditoria externa sobre la xarxa elèctrica al barri de la Font de la Pólvora. Tot i que un informe de la Generalitat ja va concloure que les línies no tenien deficiències, el consistori vol tenir un document actualitzat per analitzar la causa dels talls de llum que té el barri.

Al barri de la Font de la Pólvora, els veïns haurien patit talls d'entre sis i set hores durant el confinament
Al barri de la Font de la Pólvora, els veïns haurien tingut talls entre sis i set hores durant el confinament (Eli Don / ACN)

Endesa ha fet més de 1.300 inspeccions al barri aquest 2020 i reitera que els talls es deuen a connexions irregulars. A més, assegura que enguany s'han fet una mitjana de dues intervencions al mes.

 

La pobresa energètica a Catalunya

Aquesta és una altra de les cares de la pobresa energètica a Catalunya. Segons els indicadors de l'Institut Català d'Avaluació de Polítiques Públiques (Ivàlua), el 8,70% de les llars a Catalunya no poden permetre's mantenir l'habitatge a una temperatura adequada i el 6,90% tenen retards en el pagament de despeses relacionades amb el subministraments bàsics.

D'altra banda, segons l'Observatori DESC, al llarg del 2019 es van fer 161.000 talls d'aigua, llum i gas.

 

ARXIVAT A:
Pobresa energètica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut