A la universitat només hi arriben 3 de cada 10 fills de famílies amb poca formació
Els estudiants amb un nivell formatiu familiar baix han perdut pes de forma progressiva, segons un estudi
A la universitat només hi arriben 3 de cada 10 fills de famílies amb poca formació
Després de la publicitat pots interactuar amb el player amb els següents botons Instruccions per interactuar amb el player

A la universitat només hi arriben 3 de cada 10 fills de famílies amb poca formació

Els estudiants amb un nivell formatiu familiar baix han perdut pes de forma progressiva, segons un estudi

Actualitzat
TEMA:
Universitat

De pares universitaris, fills universitaris. És el perfil més representat a les facultats públiques catalanes. Segons l'últim informe de l'Observatori del Sistema Universitari, 8 de cada 10 fills d'universitaris hi accedeixen.

En canvi, només 3 de cada 10 fills de famílies amb poca formació acaben fent una carrera.

Alerten que l'origen social dels estudiants encara condiciona enormement l'accés a la universitat i que en els últims 15 anys s'ha accentuat la falta d'equitat.
 


L'estudi demostra que els estudiants amb un nivell formatiu familiar baix han perdut pes de forma progressiva.

El 2002 representaven el 39,7% dels estudiants de les universitats públiques i el 2017, tan sols el 25,5%.

Per contra, els estudiants amb un nivell formatiu familiar alt, han passat de representar el 34,3% al 45,9%, pràcticament 12 punts més.

El grup d'estudiants amb nivell formatiu familiar mitjà ha crescut un 2,6 punts percentuals, del 26% al 28,6%.

Són unes percentatges que no es corresponen amb la composició real de la societat, on les xifres s'inverteixen. 

Segons l'autora de l'estudi "Qui estudia a la universitat?", Helena Troiano, fa temps que se sap que les persones provinents d'una família amb nivell formatiu alt tenen més probabilitats d'accedir a les universitats.

L'augment del preu de la matrícula en cas de repetir assignatures podria ser la causa, diu, que les persones de famílies amb menys nivell formatiu es facin enrere pel risc i l'encariment que implica.

"Pot comportar un cert risc que faci que tu tinguis una certa por perquè no saps si te'n sortiràs o no i això va vinculat amb el cost. Quant has d'invertir i quant ha d'invertir la teva família."

Considera, però, que hi ha polítiques que poden afavorir l'equitat i l'accés de gent de diferents orígens socials.

També recalca que la no arribada a la universitat de les classes menys afavorides s'ha d'atacar al llarg de tot el sistema educatiu perquè sovint són els estudiants que més aviat deixen els estudis i, per tant, ja no poden accedir-hi.


Universitat pública, universitat privada

Pel que fa a la tendència d'accés a la universitat, l'estudi ha agafat dades d'entre el 2002 i el 2018 i ha constatat que la universitat pública va registrar un increment de matricula entre el 2002 i el 2011 que va estabilitzar-se durant els tres anys següents i que en canvi, ha començat a recular des del 2014.

Les universitats privades, per contra, van créixer en l'època anterior a la crisi econòmica, van caure durant els anys de més dificultats econòmiques i, en canvi, des del 2014 que han anat augmentat la seva taxa de matrícula.

Des de l'Observatori, expliquen aquesta tendència per la millora, des del 2014, de les possibilitats de treball i l'increment de l'accés d'estudiants a cicles formatius, però també per l'augment de taxes al sistema públic.

En aquest sentit, l'Observatori remarca que per als estudiants d'origen social més alt, la diferència del cost entre la universitat pública i la privada s'ha reduït, cosa que ha pogut produir una transferència d'estudiants cap al sistema privat.
 


La gran oferta en graus i la diversitat dels títols que ofereixen els centres privats també pot haver influït en aquest traspàs d'alumnat.

Des de la Secretaria d'Universitats, reconeixen que l'origen social condiciona l'accés a la universitat, però diuen que on hi ha més falta d'equitat és en les fases educatives prèvies. A més, les dades d'un estudi propi que estan elaborant per encàrrec del Parlament demostren -asseguren- que la pujada de preus no ha augmentat les desigualtats.

 

ARXIVAT A:
Universitat

VÍDEOS RELACIONATS

Anar al contingut