A la recerca de l'energia fosca: sis anys per cartografiar la vuitena part del cel

Dark Energy Survey recull 50 terabytes de dades en la primera fase del projecte
A la recerca de l'energia fosca: sis anys per cartografiar la vuitena part del cel

A la recerca de l'energia fosca: sis anys per cartografiar la vuitena part del cel

Dark Energy Survey recull 50 terabytes de dades en la primera fase del projecte
Xavier Duran Actualitzat
TEMA:
Ciència
L'observatori de Cerro Tololo (Fermilab)

L'observatori de Cerro Tololo (Fermilab)

La recollida de dades per cartografiar la vuitena part del cel ha acabat, després de sis anys de feina. Ara comença una tasca molt més laboriosa que durarà molt més temps: extreure d'aquestes dades la màxima informació possible sobre l'univers.

El projecte es diu Dark Energy Survey (DES) i té com objectiu entendre la natura de l'energia fosca. S'anomena així la misteriosa força que està accelerant l'expansió de l'univers. El 31 d'agost de 2013 es va començar a cartografiar una regió equivalent a la quarta part del cel austral. Aquest dimecres 9 de gener, la recollida de dades s'ha donat per acabada. Ara comença la feina ingent de processar-les i interpretar-les.

Per obtenir les dades han estat necessàries 758 nits de feina amb la DECam (Dark Energy Camera), una càmera digital de 520 megapíxels -més de trenta vegades més que els píxels de càmeres molt bones que es poden trobar en el mercat. La càmera està instal·lada al telescopi Blanco, de 4 metres, a l'Observatori Interamericà de Cerro Tololo, als Andes xilens.

 


La DECam instal·lada al telescopi Blanco (Fermilab)

 


Per fer funcionar els instruments, van ser necessaris centenars de científics que treballessin durant diverses nits per torns. En total, en el projecte Dark Energy Survey, hi participen més de 400 científics de 26 institucions de set països. Entre aquestes, hi ha l'Institut de Ciències de l'Espai (ICE-CSIC), de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) i de l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE).
 

Més de 300 milions de galàxies distants

La DECam ha obtingut dades de més de 300 milions de galàxies distants. En total, la cartografia ha generat 50 terabytes d'informació, equivalents, aproximadament, a 30 milions de llibres o a cent anys seguits de música.

De moment, l'estudi de les dades ja han generat més de 200 articles científics i diverses troballes importants. Entre aquestes, hi ha imatges d'una col·lisió de dues estrelles de neutrons que va passar fa 130 milions d'anys. Aquesta col·lisió va generar ones gravitatòries que van ser detectades per l'observatori LIGO. El 2017 va ser considerat descobriment de l'any per la revista "Science".

El DES també ha obtingut la mesura més precisa de l'estructura de la matèria fosca a l'univers i ha permès descobrir moltes galàxies nanes satèl·lit de la Via Làctia. Va possibilitar el descobriment de la supernova més distant, a 10.500 milions d'anys llum.

Si bé la recollida da dades del projecte ha acabat, DECam continuarà al telescopi Blanco de Cerro Tololo durant cinc o deu anys més. Probablement, aleshores, els astrofísics encara estaran processant i estudiant aquests 50 terabytes d'informació.

ARXIVAT A:
Ciència