Catalunya necessitarà prop de 30.000 enginyers en els pròxims 10 anys

Algunes empreses ja s'estan trobant que no troben professionals amb el perfil tecnològic que necessiten

RedaccióActualitzat

A Catalunya, en els pròxims deu anys es necessitaran com a mínim uns 29 mil enginyers, segons els càlculs dels col·legis professionals del gremi. Ara mateix, hi ha uns 117.000 llicenciats, una xifra que, en proporció, és superior a França, però molt més baixa que a Alemanya. De tots ells, però, 11.000 van haver de marxar per la crisi i encara no han tornat.

Perquè l'enginyeria és una de les professions que més ha patit la fuga de talent. Els col·legis han presentat una radiografia del sector i les perspectives de futur. Creuen que creixerà la demanda de joves formats en noves tecnologies aplicades a la indústria, per exemple, en àmbits on Catalunya vol ser líder, com la impressió 3D. Antoni Maria Grau és director de Desenvolupament d'Enginyers Industrials de Catalunya.

"La tecnologia cada vegada és més present arreu. Ara bé: tota la revolució de la 4.0, la robòtica, etc., i segur que d'aquí 5 anys encara tindrem una perspectiva encara més estressant en aquest sentit."

Efectivament la denominada quarta revolució industrial, o 4.0, ja és un dels pols d'atracció de talent i oportunitats de feina. Algunes empreses que s'hi dediquen a Catalunya ja s'estan trobant amb què necessiten perfils molt específics que no sempre troben.

Helena Herrero, presidenta de HP Inc en España, augura un canvi absolut en els perfils professionals que es necessitaran en un futur imminent.

"Costa trobar els perfils que busquem. Veurem com els treballs que són més repetitius seran cada cop més substituïts tecnològicament i, en canvi, hi haurà creació de molts llocs de treball amb un perfil molt més creatiu, que fa servir la tecnologia com una eina per donar aquestes solucions."

És per això que cada any es convoquen unes jornades per seleccionar joves que hi faran una estada laboral durant dos anys. Aquest any hi han participat més de 100 estudiants, i se'n seleccionaran 85.

Isaac Pérez, estudiant: "Molts joves volem treballar a Google, molts joves volem treballar a Facebook, sobretot els que ens dediquem al món de l'enginyeria o dels ordinadors. Però és que a vegades tenim empreses aquí al costat de casa nostra, que no ens n'adonem. I és gràcies a aquests processos que podem formar-ne part i podem fer, si no les mateixes coses encara millor al costat de casa."

Alba Ollé, estudiant: "Aquí, per exemple, la llengua que es parla és l'anglès. I, en aquest sentit, saber que no hi ha fronteres, que no tenen aquesta limitació de la llengua, doncs no cal que vagis a un país que sigui de parla anglesa o castellana, en el meu cas, on em pugui desenvolupar en un altre entorn laboral."

Molts enginyers catalans van haver de marxar a treballar fora durant la crisi. L'estudi calcula que, ara mateix, n'hi ha uns 11.000 que treballen a l'estranger.

VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut