Nicòsia

Xipre allarga un mes les restriccions a la retirada de capitals

Inicialment, el govern de Xipre havia dit que els controls als moviments de capitals a l'illa es mantindrien durant una setmana. Aquest dijous han obert els bancs després de més de deu dies de "corralito" sense que hi hagi hagut incidents.

RedaccióActualitzat
El govern de Xipre espera que les actuals restriccions a la retirada de capitals al país s'aixequin completament d'aquí un mes, segons ha dit el ministre d'Afers Exteriors, Ioannis Kasoulides. El ministre ha explicat que les restriccions a la retirada de diners s'aniran "aixecant a poc a poc. Probablement durant un període d'aproximadament un mes, segons les estimacions del Banc Central, s'aixecaran completament". Inicialment, el govern de Xipre havia dit que els controls als moviments de capitals a l'illa es mantindrien durant una setmana, amb possibilitat de revisar aquest termini.

Després de més de deu dies de "corralito", els bancs xipriotes han obert avui enmig de fortes mesures de seguretat. A les portes de les principals entitats, que han obert fins a les cinc de la tarda, s'hi han aplegat desenes de persones, però no hi ha hagut aglomeracions ni moments de tensió. Tot i això, els ciutadans només poden retirar un màxim de 300 euros al dia. L'ús de targetes de crèdit és il·limitat dins del país, però s'ha establert un límit de 5.000 euros mensuals a l'estranger. A més, els ciutadans no podrà treure més de 3.000 euros en efectiu quan surtin a l'estranger.

La Comissió Europea, en un comunicat emès aquest dijous, ha donat suport els controls de capital imposats per Xipre, encara que ha subratllat que no s'han de mantenir més temps del "necessari" i que vigilarà "de prop" la necessitat d'"estendre la validesa o revisar "aquestes mesures.

El president xipriota i els seus ministres es rebaixen el sou  

El president de Xipre, Nikos Anastasiadis, i el seu gabinet han acordat reduir-se el sou un 25% i un 20% respectivament, per contribuir a superar la crisi financera del país. "El president ja ha donat la corresponent autorització a la comptabilitat de l'Estat per a la reducció del seu sou", ha explicat el secretari d'Estat de la presidència, Konstantinos Petridis, després del consell de ministres en què s'ha aprovat la retallada.

El salari anual del president es va situar en l'última legislatura en 158.551 euros anuals. El conservador Anastasiadis va assumir el mes de febrer la direcció de l'Estat i del govern de Xipre, agafant el relleu al comunista Dimitris Christofias.

El gabinet ha aprovat també la constitució d'una comissió composta per tres membres, que investigarà les possibles responsabilitats penals, civils i polítiques que han portat a la crisi del sector bancari de Xipre i de les finances públiques. Anastasiadis ha anunciat la creació d'aquesta comissió després de tornar de Brussel·les, on es va acordar una àmplia reestructuració del sistema bancari xipriota.

Camions carregats de diners arriben al Banc Central xipriota

Per poder fer front a les necessitats de liquiditat, el Banc Central Europeu ha enviat a Xipre camions carregats de diners, que han arribat al Banc Central de Xipre aquest dimecres a la nit, entre grans mesures de seguretat. Eren quatre contenidors amb uns cinc mil milions d'euros custodiats per unitats de la policia antiterrorista i helicòpters.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut