Imatge d'arxiu de Julian Assange. (Foto: Reuters)
Imatge d'arxiu de Julian Assange. (Foto: Reuters)
Londres

Wikileaks ara filtra documents secrets de les agències d'espionatge

Wikileaks torna a ser notícia, en aquesta ocasió per la seva principal activitat de desvelar documents i no per les acusacions dirigides a l'activista i líder de l'organització, Julien Assange. Malgrat que a finals del mes d'octubre havia anunciat que suspenia la publicació de secrets oficials per falta de finançament, Wikileaks ataca de nou, senyalant amb el dit a totes aquelles companyies que han crescut a l'empara de l'11-S del 2001 i han guanyant milers de milions per any.

Karma PeiróActualitzat
Aquest dijous s'han desvelat 287 documents que impliquen 160 agències d'intel·ligència i serveis secrets dels països més industrialitzats en l'espionatge a empreses i particulars. El projecte s'ha donat a conèixer amb el nom "The Spy Files" i, segons la nota de presentació, la filtració continuarà els propers mesos.

"Companyies de vigilància com SS8 als EUA , la italiana Hacking Team i la francesa Vupen han creat virus informàtics (troians) que entraven al ordinadors de particulars, així com als ‘smartphones' (iPhone, Blackberries i Androids), n'enregistraven l'ús i converses. Altres, com la nord-americana Blue Coat o l'alemanya Ipoque venen eines als governs de la Xina i l'Iran per impedir que els dissidents s'organitzin on line."

Espies geolocalitzats

Des del web de Wikileaks s'accedeix a un mapa on estan localitzades totes aquestes empreses espiades per l'organització activista. A l'apartat, "Anàlisi de la parla" figura Agnitio, una empresa amb seu a Madrid, els principals inversors de la qual són a Barcelona (Nauta Capital) i París (Elaia Partners).

El comunicat oficial destaca que als mercats ja hi ha els sistemes informàtics que poden rastrejar qualsevol usuari de xarxes socials massives com Facebook.

Wikileaks no està sola en aquesta nova croada. També hi ha la "wiki" sobre serveis d'intel·ligència Bugged Planet i l'ONG en defensa de la privacitat Privacy International, a més de sis mitjans internacionals: "ARD" a l'Alemanya, "The Bureau of Investigative Journalism" al Regne Unit, "The Hindu" a l'Índia, "L'Espresso" a Itàlia, "OWNI" a França i el "Washington Post" als EUA.

La xarxa ha respost com era d'esperar cada cop que l'organització activista fa un pas: la pàgina de "The Spy Files" s'ha difós ràpidament, especialment a través de blogs i pàgines personals. A Twitter, dins de l'etiqueta #wikileaks, també hi ha hagut espai per al pànic.
Anar al contingut