Madrid

Vuit entitats i associacions registren al Congrés una ILP perquè lliurar el pis saldi la hipoteca

Entitats i associacions catalanes han registrat al Congrés dels Diputats una iniciativa legislativa popular per canviar la llei hipotecària. Demanen que la devolució de l'habitatge serveixi per liquidar totalment els deutes amb l'entitat bancària i que, per tant, no passi com ara: que es manté una part del deute, malgrat que s'hagin retornat les claus de casa. Aquesta no és l'única proposta que vol posar fi a aquest tipus de situacions.

Actualitzat
La regulació actual fa que l'entitat bancària s'adjudiqui l'habitatge per tan sols el 50% del valor de taxació i la família ha de pagar encara la suma restant del deute, més els interessos generats i les despeses del procediment judicial. La iniciativa legislativa popular (ILP) que arriba al Congrés dels Diputats espanyol vol aconseguir el que s'anomena "dació en pagament", és a dir, que el lliurament del pis a l'entitat bancària suposi la liquidació del deute pendent.

Això requereix una modificació de la llei hipotecària espanyola. La ILP demana que aquesta sigui la fórmula preferent per donar resposta a les execucions d'hipoteques per falta de pagament. Els líders dels sindicats UGT i CCOO a Catalunya, Josep Maria Álvarez i Joan Carles Gallego, respectivament, han estat els encarregats d'entrar el text de la ILP al registre del Congrés.

I és que aquests dos sindicats estan entre les vuit entitats que presenten la iniciativa. També l'han promogut l'Associació d'Usuaris de Bancs, Caixes i Assegurances de Catalunya (AICEC-ADICAE), CONFAVC, Observatori DESC, Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, Mesa d'Entitats del Tercer Sector Social i la Unió de Consumidors de Catalunya. Totes plegades han impulsat la recollida de les 500.000 firmes necessàries que esperen superar.

Els advocats catalans, a favor


No és la primera iniciativa en aquest sentit que arriba al Congrés. Aquest dimarts, el Col·legi d'Advocats de Catalunya hi ha presentat una proposta per permetre que els propietaris que lliurin el seu habitatge al banc puguin cancel·lar el seu deute en almenys el 80% del valor de taxació del seu immoble, davant del 50% actual. Amb aquesta proposta, les entitats financeres podrien oferir al deutor la possibilitat de recórrer a un procediment notarial en lloc d'un concurs en el lliurament del seu habitatge.

També el Parlament de Catalunya ha tirat endavant una esmena per demanar al Congrés dels Diputats un canvi en la llei hipotecària. El president del govern espanyol, però, va mostrar-se partidari d'altres mesures per ajudar les famílies que no poden pagar la hipoteca, argumentant que la dació en pagament podia posar en perill la viabilitat de les entitats bancàries.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut